Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brist på ambulanser. "Vi behöver mer resurser för att nå målen", säger Anna Rosenberg, chef för ambulansen i Kungsbacka. Bild: Bild: Region Halland

För få ambulanser i Kungsbacka – klarar inte målet

Det råder ambulansbrist i Kungsbacka. Fyra ambulanser ska serva hela norra Halland.
– Det betyder att vi inte klarar målet att nå de mest sjuka patienterna inom tio minuter, säger Anna Rosenberg, chef för ambulansen i Kungsbacka.

Som SVT Halland var först med att berätta om, finns det för få ambulansbilar i Kungsbacka och det har hittills i år har skrivits sju avvikelserapporter, där personal i Kungsbacka berättar om vad bristen på ambulanser får för konsekvenser.

Under dagtid på vardagar finns fyra ambulanser i Kungsbacka, nattetid är antalet två. På helger är motsvarande siffror tre och två.

– Antalet ambulanser är de samma som för tjugo år sedan trots att befolkningen i Kungsbacka under samma tid har fördubblats från 40 000 till 80 000 invånare. Resurserna räcker inte till, konstaterar Anna Rosenberg.

Stort område

På helgerna när arbetsbelastningen är stor får Kungsbacka hjälp av andra ambulanser, oftast från Varberg, så kallade passningsuppdrag, för att det inte ska vara helt tomt på ambulanser i staden.

Ambulansstationen i Kungsbacka ska förutom staden också täcka ett geografisk spritt område i norra Halland.

– Eftersom vårt huvudsjukhus är Varberg blir det långa körningar. Ett uppdrag tar ofta mellan två och två och halv timme. Vid livshotande skador, prio ett, är det närmaste sjukhus som gäller och då är det Göteborg, säger Anna Rosenberg.

Målet att nå de mest sjuka patienterna inom tio minuter är satt av de ansvariga politikerna i region Halland.

– Vi har en fantastisk personal men med de resurser vi har lever vi inte alltid upp till det målet, säger Anna Rosengren.

Utredning pågår

Ann Molander (L) är ordförande i driftsnämnden för Ambulans, Diagnostik och Hälsa i Region Halland.

– Det är självklart att vi måste se till att även Kungsbacka få de resurser som behövs för att nå upp till målen, säger Ann Molander.

Just nu pågår en översyn av resurserna när det gäller ambulanssjukvården i Halland. I utredningsgruppen finns bland andra medarbetare från ambulansen i Kungsbacka och från SOS Alarm.

– Utredningen når oss politiker senast vid årsskiftet. Och då får vi svart på vitt hur det ser ut i hela Halland, säger Ann Molander.

Konkreta lösningar

Ambulanschefen i Kungsbacka hoppas förstås att norra delarna av länet prioriteras.

– Jag ser gärna att mer resurser satsas hos oss. Det behövs lösningar både på kort och lång sikt, säger hon.

Redan på torsdag denna vecka har Anna Rosenberg ett möte inbokat med bland andra verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Halland, Kent Ahlin för att se över situationen.

– Vi måste hitta konkreta lösningar, fler ambulanser är en sak, att jobba smartare en annan. Vi behöver bli bättre, säger Anna Rosenberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.