Förändrad styrning har skapat konflikter

En "eskalerande förtroendekris" har skapats mellan politiker och samhällsbyggnadssektorn i Härryda kommun. Oppositionen skyller konflikten på kommunstyrelsens ordförande, men Per Vorberg (M) tillbakavisar kritiken.

ANNONS
|

I en färsk rapport, gjord av företaget Preera på uppdrag av kommunchefen, framkommer tydligt sprickan mellan tjänstemännen och den styrande Alliansen. Slutsatsen är bland annat att "brist på förtroende från den politiska ledningen skapat en ohållbar situation där behov av innovationskraft snarare ersatts av rädsla att göra fel".

Rapporten lyfter fram flera orsaker bakom striden. Det handlar dels om press utifrån, exempelvis ökade krav från länsstyrelsen och större stadsutvecklingsprojekt. Men också lokala faktorer, bland annat en politisk vilja att kommunen ska växa i snabbare takt än tidigare och att de styrande politikerna vill återta kontrollen.

Johan Åkesson, som skrivit rapporten, betonar att det funnits en lång tradition i Härryda som inneburit att förvaltningen arbetat självständigt och att förändringen därför blivit extra tydlig. Han anser att både politiker och tjänstemän är lika delaktiga.

ANNONS

– Båda sidor måste jobba med att förstå varandras situation. Som politiker kan man inte forcera fram planer, men tjänstemännens måste också förstå politikernas agenda.

Oppositionen tycker däremot att det är den politiska ledningen, med kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) i spetsen, som bär skulden för att konflikten uppstått.

– Kommunstyrelsen ordförande har svårt att förstå att tjänstemännen måste ta hänsyn till lagar och regler. Med begränsade resurser måste man prioritera, säger fullmäktigeledamoten Mats Werner (S).

Socialdemokraterna är även kritiska till den förändrade mark- och bostadspolitiken, som enligt oppositionen, innebär att kommunen överlåtit mer makt till privata aktörer. I en debattartikel, som nyligen publicerades i Härryda-Posten, går flera S-politiker till hård attack mot Per Vorberg och skriver exempelvis att han inte lyssnar på experter och styr enligt principen "Kan bäst själv".

– Det här är allvarligt. Om anställda är rädda så blir de försiktiga och då går jobbet långsammare, säger Mats Werner.

Per Vorberg tycker däremot inte att rapporten är alarmerande. Sedan han tog över efter valet 2014 har Alliansen fört en tydlig linje om att ta tillbaka kontrollen i en organisation där de anser att förvaltningen haft för stort inflytande.

– Många människor tycker att förändringsprocesser är jobbiga. Det har blivit en del konflikter där tjänstemännen säger att så har vi alltid gjort och man förstår inte att vi har en annan vilja.

ANNONS

Kunde du själv ha agerat annorlunda för att förhindra situationen?

– Tycker jag att leveransen uteblir så måste jag vara ärlig och kunna säga det. Jag har inte gjort fel, men jag kunde ha varit ännu tydligare med vad politiken vill.

Per Vorberg vänder sig också mot oppositionens kritik kring hans syn på gällande lagregler.

– Det där är bara trams. Jag har aldrig tagit ett beslut som bryter mot lagen.

Vad ska ni göra för att återskapa förtroendet?

– Målet är att vi ska nå varandra bättre, exempelvis genom att jobba i grupper. I en modern organisation måste man arbeta tillsammans.

Samhällsbyggnadschefen Håkan Jacobsson säger att han har gott hopp om en lösning på situationen.

–Vi har utmaningar som vi behöver ta tag i gemensamt. Det är bra att vi, med stöd av utredningen, gör det innan vi hamnar i en mer utvecklad förtroendekris.

ANNONS