Föräldrarnas kamp för att få hem döda dottern

Alexandra Bowin, 23 dog hastigt på Gran Canaria. Eftersom hon var oförsäkrad fick föräldrarna en räkning på över 40 000 kronor för att få hem dottern. Tack vara en insamling som spred sig på sociala medier har nu föräldrarna råd att betala, som P4 Sjuhärad var först att rapportera om.
– Det är helt otroligt vilka goda människor det finns där ute, säger Ingela Bowin, mamma till Alexandra.

ANNONS
|

I lördags dog 23-åriga Alexandra Bowin, från Fritsla i Marks kommun, på Gran Canaria. Allting pekar på att en blodpropp i hjärnan orsakade hennes död.

Hemma i Sverige jobbade hon som undersköterska men höll på att bli utbränd, så för ett och ett halv år sedan behövde hon och pojkvännen en nystart och flyttade till Gran Canaria.

– Jag har inte träffat henne på ett och ett halvt år på grund av corona. Hon skulle kommit hem nu om en månad till min födelsedag, säger Ingela Bowin som är Alexandras mamma.

Efter att ha fått det värsta beskedet en förälder kan få blev de tillsagda av det svenska konsulatet i Las Palmas att kontakta dotterns försäkringsbolag som skulle stå för transporten hem. Men Alexandra var oförsäkrad.

ANNONS

– Jag letade och letade för att se om hon hade kvar någon försäkring från sina olika jobb i Sverige men kunde inte hitta något, säger Ingela Bowin.

LÄS MER:Claes Elfsbergs dotter dog – så gick han vidare i livet

UD kan bara hjälpa med kontakter

Emelie Rennerfelt på Utrikesdepartementet säger att man uppmanar alla som reser utomlands att ha en giltig och täckande försäkring. Vid ett dödsfall är det i vanliga fall försäkringsbolaget som ser till att personen kan komma hem och står för kostnaden.

– Är man inte försäkrad hamnar det praktiska arrangemanget på anhöriga i landet eller i Sverige, precis som det alltid gör vid dödsfall egentligen. Det UD och våra ambassader kan hjälpa till med i det läget är att förmedla kontakter, till exempel med lokala myndigheter.

Få hem henne betyder allt

Begravningsbyrån på Gran Canaria beräknade att transporten hem till Sverige skulle kosta 42 900 kronor. Pengar som föräldrarna behövde ta ur egen ficka.

– Både jag och Alexandras pappa är sjukpensionärer. Det känns för jävligt att man ska behöva göra allt det här, ringa runt till ambassader, försäkringsbolag, begravningsbyråer och betala så mycket bara för att få hem sitt döda barn.

Då Alexandra inte hade det blå sjukförsäkringskortet med sig lär föräldrarna också få stå för kostnaden för ambulans och dagarna som Alexandras kropp legat på bårhuset.

ANNONS

– Att få hem vår dotter så hon kan få vila i Sverige med sin familj och sina vänner betyder allt just nu, säger Ingela Bowin.

LÄS MER:Stor guide – detta händer i Göteborg när stan öppnar

Insamling hjälpte till att betala

Alexandras moster startade insamlingen ”Få hem Alexandra” på Facebook. Insamlingen fick spridning på sociala medier men insamlingsverktyget kraschade precis innan den kom upp i 25 000 kronor. Den som ville skänka en slant för att få hem Alexandra fick i stället swisha till ett telefonnummer.

Under torsdagen kom insamlingen upp i de 42 900 kronorna som behövdes, efter att Alexandras moster lagt in det sista som krävdes och föräldrar har nu råd att betala räkningen. Eventuellt överskott kommer gå till begravningen.

– Jag är otroligt tacksam och det hade inte gått utan alla som hjälpt till, säger Ingela Bowin.

Antalet helt okända personer som bidragit har verkligen berört Alexandras föräldrar.

– Jag har varit helt mållös. Det är helt otroligt vilka goda människor det finns där ute. Jag trodde nästan att sån mänsklighet höll på att försvinna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS