Föräldern Karolina Kugelmann vill att Hudeneskolans avslutning ska vara i Hudene kyrka.
Föräldern Karolina Kugelmann vill att Hudeneskolans avslutning ska vara i Hudene kyrka.

Föräldrar kuppar in skolavslutning i kyrkan

En konflikt om en skolavslutning har blossat upp mellan föräldrar och lärare i Hudene i Herrljunga kommun. Konflikten har fått två lärare att se sig om efter nya jobb. – Jag känner mig sågad vid fotknölarna av föräldrarna, säger en lärare till GP.

ANNONS
|

Årets skolavslutning på låg-och mellanstadieskolan i Hudene har rört upp starka känslor. Skolanhar nämligenbeslutat att flytta sin skolavslutning från Hudene kyrka. Beslutet togs efter att personalen uppmärksammat att några elever inte skullekunna vara med i kyrkan, eftersom det är en religiös byggnad.

Flyttenhar fått några av skolansföräldrar att gå i taket. Nu kuppar de skolansfirande. Påsamma dag som skolans avslutninganordnar deen sommaravslutning i Hudene kyrka.Det handlar om att föra vidare traditioner, menar föräldernKarolina Kugelmann som drar i projektet.

– Vivill värna om våra svenska traditioner. Vad finns kvar om vi hela tiden ska anpassa oss efter andra, undrar hon bekymrat.

ANNONS

Men föräldrarnas kupp har fått två av fem av skolans lärare att se sig om efter andra jobb. GP har pratat med en av dem, somvill vara anonym.

– Jag känner mig sågad vid fotknölarna av de här föräldrarna. Det känns som att de inte värdesätter allt slit vi lärare och barn hargjort inför den här avslutningen.

Hon har förståelse för att några föräldrarvillvara i kyrkan. Hon tycker själv att det är viktigt med traditioner.Men när alla barn inte kan vara med i kyrkan spelar det ingen roll. Det handlar om att ställa upp på skolans värdegrund att alla barn är lika värda, även de som inte kan gå i kyrkan.

– För mig är det viktigaste med skolavslutningen att det är en gemensam stund med barnen. Det spelar ingen roll var den stundenär, säger hon.

Men Karolina Kugelmannfår medhåll avföräldern Carin Martinsson, som också sitter ibildningsnämnden för moderaterna i Herrljunga kommun.

– Vigördetta för att stå upp mot ett agerande där rektorn har kört över oss föräldrar, säger hon.

Hon vänder sig framföralltmot är att skolans avslutningsfirandeskulle hållas en bit bort, i Skölvene bygdegård. Men även hon tyckeratt Hudene kyrka är rätt plats för skolavslutningen.

– Vi vill värna om traditioner, seder och bruk. Det är högtidligt att gå i kyrkan, och en skolavslutning är ett högtidligt tillfälle.

ANNONS

Hudeneskolans rektorVictoria Andersson är förvånad över föräldrarnas agerande.

– Det här är att ställa elever mot varandra och sätta barnen i ett dilemma där de tvingas välja mellan de olika avslutningarna, säger hon.

Nu har skolan flyttat fram sin skolavslutning en dag, föratt inte konkurrera med sommaravslutningen i kyrkan. Den har också flyttat den till skolan. Men rektorn står fast vid beslutet att inte fira i kyrkan.

–För mig är läroplanen tydlig:det är självklart att vi ska ha en skola för alla, säger hon.

Att två av skolans fem lärare nu funderar på att sluta,gör rektorn mycket bekymrad.

– Det här är jättetråkigt. Lärare växer inte direkt på träd i dag, så det kan bli svårt att ersätta dem.

Enligt Carin Martinsson har de föräldrar som varit missnöjda med rektorns beslut kommunicerat sitt stöd till lärarna.

–Vi har sagt att vi stöttar dem i allt annat, men det här är en viktig fråga för oss,säger hon.

FAKTA:Så här säger Skolinspektionen om att fira skolavslutning i kyrkan.

  1. En skola som väljer att ha skolavslutning i kyrkan riskerar att vissa elever utestängs från gemenskapen vid ett tillfälle som många tycker är viktigt och betydelsefullt.
  2. Därför är det viktigt att rektorn, som har ansvaret enligt lag, också har kontroll över avslutningens innehåll och utformning.
  3. Alla elever ska kunna känna sig välkomna till avslutningen och föräldrarna ska kunna låta sina barn delta utan att de känner att de blir ensidigt påverkade.
  4. En avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten. Tonvikten bör då ligga på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner

Källa: Skolinspektionen

ANNONS