Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Föräldralös utterunge räddad

Under fredagen kom det en ensam liten utterunge till Nordens Ark i Sotenäs kommun. Det är länsstyrelsen i Jönköping som lyckades rädda den föräldralösa utterungen som får stanna på Nordens Ark tills hon blir stor.

– Det som händer nu är att vi försöker ge utterungen mat så att den får lite mer hull, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens Ark. Vi prövar oss fram med olika typer av mat som mjökersättning eller fisk för att se vad den gillar. Det är viktigt att se till att ungen äter, kissar och bajsar. Under helgen ska ungen övervakas noga av djurskötare.

Just nu vistas den lilla uttern i en liten bur. Men om några dagar kommer den att flyttas över till avdelningen där djur hålls i karantän på Nordens Ark. Uttern kommer att få stanna på Nordens Ark tills hon är stor nog att klara sig själv och fånga fisk på egen hand, det skriver Bohusläningen.

Släpps fri som vuxen

– Det tar ungefär ett år för en utter att bli könsmogen, berättar Ewa Wikberg. Målsättningen att den här uttern ska placerat ute i det fria igen. Men om detta inte går kommer vi att göra ett försök att låta den här uttern bli en del i vårt avelsprogram.

Det finns i nuläget tre vuxna uttrar på Nordens Ark.

På torsdagseftermiddagen kontaktade Länsstyrelsen i Jönköping Ewa Wikberg för att höra om vi kunde hjälpa till. Redan på fredagsförmiddagen kom ungen som uppskattas vara två månader gammal. Uttern hade påträffats i Tranås.

Ungen har undersökts av vår djursjukvårdare och den är lite tunn och mycket hungrig men verkar i övrigt vara i bra kondition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.