Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Född: En liten trubbnoshörning

Mitt i höstrusket och coronarestriktionerna kommer en glad nyhet: En noshörning har fötts i Västsverige.

Platsen är, inte helt överraskande, Borås djurpark. Ungen vägde 60 kilo vid födseln och har döpts till Kazai efter en flod i Centralafrika. Den lyckliga tilldragelsen ägde rum för drygt två veckor sedan, den 11 november.

– Det är en tjurkalv. Förlossningen var okomplicerad och han diade sin mamma direkt efteråt. Vi är jätteglada, säger Therese Hård, zoologisk chef på djurparken.

Personalen beskriver Kazai som ”ett riktigt litet energiknippe”, lekfull och nyfiken. En video på Instagram visar hur han skuttar runt och ibland puffar till sin mamma med nosen.

Hittar sin dagliga rytm

– Nu lever han med mamman, som heter Mashiki. Det är viktigaste nu är att mor och kalv hittar sin dagliga rytm. Sedan ska han successivt introduceras för sin äldre bror och de andra vuxna djuren, berättar Therese Hård.

Kazai tillhör arten sydlig trubbnoshörning och kommer att väga två-tre ton när han blir vuxen. Hans vilda artfränder bor på savanner i Afrika där de livnär sig på gräs.

– När kalven föds har den inte det karaktäristiska hornet utan den är alldeles mjuk på nosryggen. Den ser ut som ett litet urtidsdjur, säger Therese Hård.

Kazai kommer att väga två-tre ton som vuxen. Bild: Borås djurpark
Kazai kommer att väga två-tre ton som vuxen. Bild: Borås djurpark

Förökningen i fångenskap är inte bara till för att djurparkens besökare ska få se gulliga djur, framhåller hon.

– Tjuvjakten på noshörning har faktiskt minskat de senaste fem åren, naturvårdsinsatserna har haft effekt. Men nu när turismen försvinner på grund av pandemin så försvinner också intäkter som går till de insatserna. Stora områden blir väldigt svåra att övervaka och många människor får svårt att hitta en legal inkomst.

– Så i det läget blir de djur som föds i djurparker ännu mer viktiga som reservbestånd, säger Hård.

Dräktiga i ett och ett halvt år

Kazai är den senaste i en lång rad noshörningar som har fötts i Borås djurpark. Djuren är dräktiga i cirka ett och ett halvt år och det brukar komma en ny unge vartannat år. I dag har parken fem noshörningar inklusive nytillskottet.

Den som vill se Kazai i verkligheten får vänta till påskhelgen nästa år. Då öppnar djurparken för säsongen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.