Fångar festade med smugglad whiskey och lustgas

Whiskey och Coca-cola, tatueringsmaskin och lustgasballonger. Det kalasade flera intagna på under en ”muck fest” inne på ett fängelse i Vänersborg. Filmer från festen spreds även på sociala medier.
– Man har lyckats få in ganska mycket saker som är helt emot reglerna, säger Pauline Hagberg kriminalvårdschef på Östragårdsanstalten.

ANNONS
|

I ett antal filmer som publicerats på Tiktok syns flera intagna dricka whiskey och Coca-Cola, äta kebabrulle och ta lustgas inne på ett fängelse. Expressen kunde under torsdagseftermiddagen avslöja att det hela ägde rum på Östragårdsanstalten i Vänersborg.

Östragård är en anstalt som har den lägsta säkerhetsklassificeringen inom svensk kriminalvård – klass 3.

– Vi har inget högt staket eller någon mur, så det är möjligt att bära in saker, säger Pauline Hagberg, chef för anstalten.

I stället bär fångarna fotboja.

”Muck Fest” bryter mot reglerna

Även om anstalten har den lägsta säkerhetsklassen är det inte tillåtet att använda mobiltelefon eller ta in föda som inte är köpt i fängelsekiosken.

ANNONS

– Man får inte ta in något berusande preparat heller, så det är regelbrott alltihop.

Enligt Pauline handlar det inte bara om att visitera fångarna oftare utan också om att rätt personer ska avtjäna sina straff på lågsäkerhetsfängelset för att undvika att de ska lyckas få in olovliga saker till anstalten.

– Vi behöver ha rätt klienter hos oss, så att det inte finns de här riskerna.

Ännu har kriminalvården inte kunnat bekräfta när filmerna är inspelade men med tanke på att de har beslagtagit kebabrullar, lustgas och alkohol tidigare under året härleder de filmerna till tidigare händelser.

– Vi tror inte att någon video är inspelade senaste en- till en och en halv månaderna.

"Det är en avvikelse”

Pauline Hagberg är noga med att det inte är så här det brukar se ut inne på en anstalt.

– Den här typen av avvikelser blir mer spridda än alla lyckade dagar på kriminalvården, men det är inte en representativ bild av kriminalvården, varken för klass ett, två eller tre.

Och för att något liknande inte ska ske igen har Östragård skärpt rutinerna. Pauline Hagberg menar att de ska vara närmre klienterna, visitera oftare och prata mer med klienterna.

– Det finns de som inte vill att den här bilden sprids, och de som behöver hjälp för att inte använda alkohol eller andra förbjudna preparat.

ANNONS

Hon tycker också att det är viktigt att den här bilden inte sprids till ungdomar som inte har suttit i fängelse.

– Det känns viktigt att nå ut med det. Det är inte så här det ser ut. Vi tar den här avvikelsen på största allvar och jobbar allt vi kan för att reparera förtroendeskadan och för att det inte ska hända igen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS