Fågelskådare fick pippi på alpkaja

ANNONS
|

Räkna med att den här historien kommer att leva länge, inte bara i fågelskådarkretsar. På torsdagsmorgonen satt Git Vaide som vanligt på förstukvisten och matade småfåglarna.

När hon såg en svart fågel, med gul näbb och orangefärgade ben insåg hon att den var ovanlig.

- På våren när jag flyttar in är det knappt tio fåglar här. Nu är det upp till 200 varje dag. Jag jagade bort den först, kajorna skrämmer ju bort gråsparvarna som jag matar. Men jag tyckte att den var ovanlig, jag tog en bild och skickade den till Staffan Enting, berättar hon.

Staffan är förhållandevis färsk fågelskådare, likaså Anders Borgren som i sin tur förmedlade bilden till mycket rutinerade fågelvännen Mattias Rundberg.

ANNONS

- Jag trodde först att det var ett skämt. Senast den här arten syntes utanför sitt normala utbredningsområde i alperna var 2009 i Holland. När jag väl hade sett fågeln själv lade jag ut rapporten till andra fågelskådare, beskriver han.

Effekten när fågelskådare över hela landet får tips om att en art som aldrig tidigare skådats i landet är spännande. Sedan strax före lunchtid på torsdagen är grusgången utanför Git Vaides stuga nummer 65 belägrad.

Kameror och kikare riktas ständigt in på hennes gräsmatta, där alpkajan till och från spankulerar helt stilla. Under eftermiddagen tog den några rejäla turer i omgivningarna, men återkom hela tiden tillbaka.

Upptäckten är så speciell att Mattias Rundberg tveklöst tror att uppståndelsen kommer att hålla sig i flera dagar om kajan stannar.

- Redan efter några timmar hade närmare 400 personer varit här för att titta på den. Det kommer säkert att komma närmare 1 000 personer.

Ställd inför beskedet utbrister Git Vaide spontant:

- I några dagar? Vi ska ha bröllop här på lördag.

Mattias Rundberg är säker på att de färska fågelskådarna har fått en start i karriären som sporrar:

- Det är få förunnat att upptäcka en ny art för landet, jag tror inte de kommer att sluta.

ANNONS
ANNONS