Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Fågelcentralen hotas av nedläggning

Fågelcentralen på Hisingen hotas av nedläggning. En insamling har startats för att rädda verksamheten.
– Situationen just nu är prekär och akut. Vi måste få in nya pengar för att kunna fortsätta. Annars tvingas vi stänga till sommaren, säger Jan Westin, styrelseordförande och grundare av den ideella organisationen Animals Hope, som sedan i höstas driver centralen.

Fågelcentralen, som startades för 30 år sedan, har tidigare drivits av Göteborgs ornitologiska förening. Ekonomin har varit ett problem under fler år. Jan Westin var tidigare vetenskaplig ledare och ansvarig zoolog vid Universeum. Numera är han pensionär med ett stort engagemang för Fågelcentralens viltvårdande arbete.

Nya grepp

När Animals Hope tog över i oktober hoppades Jan Westin att man med bättre marknadsföring och nya grepp skulle hitta nya finansiärer både bland företag och privatpersoner.

Föreningen hade också en buffert på 500 000 kronor som skull säkra driften under det första halvåret.

– Men allt försvann. När vi tog över arrendet gjorde kommunens fastighetskontor en översyn av lokalerna och krävde 500 000 i renoveringskostnader, säger Jan Westin.

Samtidig höjdes arrendeavgiften vid årsskiftet, från 30 000 till 100 000 kronor. De kommunala bidragen för vården av fåglarna har minskat de senaste åren och försvann helt förra året.

Dåligt underhåll

I efterhand har Jan Westin förståelse för Fastighetskontorets agerande. Lokalerna var dåligt underhållna, ett resultat av att Fågelstationen under många år haft en väldigt dålig budget. Arrendehöjningarna bottnar i en översyn av kommunens alla arrenden.

– Problemet är att vi inte visste om dessa förändringar när vi bestämde att Animals Hope skulle ta över verksamheten. Det tar tid att bygga upp en hållbar finansiering och den tiden tycks vi nu inte ha.

För att få ner renoveringskostnaderna hjälps medlemmarna i Göteborgs ornitologiska förening och Animals Hope åt med frivilligt arbete. Man målar, murar och snickrar.

För att få in pengar har man startat en kampanj för att värva privatpersoner och företag att bli månadsgivare. Hittills har 200 nya gått in.

Optimist trots allt

– Men det räcker inte. Det kostar att ta hand om omkring 1500 skadade och sjuka fåglar per år som vi gör här.

Målet för insamlingen, 800 000 kronor, skulle säkra driften 2019.

Hur ser du på framtiden?

– Man får inte ge sig. Jag är alltid optimist och jag hoppas väldigt mycket på att kommunen hjälper oss. Jag har pratat med många politiker som är positiva, säger Jan Westin.

Framförallt har David Lega (KD), Fastighetsnämndens ordförande, engagerat sig i frågan.

– På David Legas inrådan har vi bett kommunen undersöka möjligheterna till att skapa ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Men jag hoppas också att företag i regionen vill satsa en del av sin miljöbudget på vår verksamhet, säger Jan Westin.

Lega söker fondmedel

IOP är en bra lösning sikt. För att avhjälpa det akuta läget har kommunalrådet Lega andra idéer.

– Jag har skrivit en ansökan om stöd i deras namn på cirka 300 000 kronor till en av våra kommunala fonder. Den lämnas in vid fullmäktiges sammanträde i kväll ( läs torsdag kväll). Det är en av de fonder där endast fullmäktigeledamöter kan ansöka om pengar, förklarar David Lega. och fortsätter.

– Fågelcentralen gör ett viktig jobb som ingen annan i kommunen gör. Vi behöver dem. Och jag tror och hoppas att ett partnerskap ska kunna genomföras via miljönämnden, säger han.

Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är en modell av partnerskap som kan användas när varken traditionellt föreningsbidrag eller upphandling är en lämplig form.

IOP-avtal skrivs ofta runt en speciell verksamhet, som ägs av den idéburna organisationen, men som den offentliga sektorn vill medverka i. I avtalet bestäms vad partnerskapet gäller, vilka resurser respektive part ska bidra med, hur länge avtalet ska gälla med mera.

Källa: Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.