Få kvinnor i kommuntoppen

ANNONS
|

Sedan 2000 har andelen kvinnor på chefsnivå ökat, men det är fortfarande en bra bit kvar innan samhällets toppskikt kan kallas för jämställt. I Göteborg och 14 kranskommuner innehas bara en tredjedel av kommunledningsposterna av en kvinna. På direktörsstolen är fem av femton kvinnor, samma andel gäller för de som sitter på den högsta politiska posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Ju högre upp i hierarkin, desto fler män, konstaterar Magnus Jacobsson, handläggare vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Nationellt är läget något bättre än i Göteborgsregionen. En sammanställning från SKL visar att 38 procent av landets kommunchefer är kvinnor.

ANNONS

I Mölndal innehas den högsta politiska posten av Marie Östh Karlsson (S).

Hon tror att den bristande jämställdheten delvis beror på att män gärna håller sig till män.

– Det finns många anledningar till att det ser ut som det gör, men en faktor som spelar in är hur vi blir behandlade som pojkar och flickor. En annan att kvinnors ledarstil många gånger skiljer sig från mäns, vilket säkert är skrämmande och oroande för en del.

Marie Östh Karlsson tycker sig se att kvinnor på högre positioner ofta antar en mer manlig ledarstil.

– Jag tror det är bra att vi leder utifrån våra olika personligheter, för mig är det viktigt att jag får med mig hela laget. Jag frontar gärna frågor, men det är ganska sällan jag behöver peka med hela handen.

Att det är få kvinnor i kommunernas toppskikt speglar hur samhället ser ut i stort. Kvinnor tar till exempel ut i snitt 13 månaders föräldraledighet medan män tar ut 3,5.

– Många kvinnor tvekar nog att ta ledarpositioner på grund av en sned ansvarsfördelning i familjelivet, säger Marie Östh Karlsson.

Lönegapet däremot, är inte särskilt stort mellan män och kvinnor i Göteborgsregionens kommunala toppskikt. Här tjänar de manliga kommunalråden i snitt en tusenlapp mer än sina kvinnliga kollegor, medan kvinnorna på kommunchefsstolen drar om männen lönemässigt. En förklaring till det är att Göteborgs stadsdirektör Eva Hessman har drygt 145 000 kronor i månaden medan tvåorna på listan, Håkan Pettersson i Lerum och Ann-Charlotte Järnström i Kungsbacka, har 99 000 kronor. Något som GP skrev om i går.

ANNONS

– I kommuner är de standardvägda lönerna relativt jämställda, säger Magnus Jacobsson.

Hur kommuner och landsting agerar som arbetsgivare och hur de utformar sina verksamheter har stor betydelse för kvinnors och mäns levnadsvillkor, enligt SKL.

– Arbetsgivare, men också politiska partier, har en viktig uppgift i att bryta normer och strukturer som begränsar kvinnors och mäns lika möjligheter, säger Magnus Jacobson.

Det nationella jämställdhetspolitiska målet är att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Marie Östh Karlsson hoppas att situationen ska bli bättre inom alla sektorer, men betonar särskilt politiken.

– Kvinnor och män måste ha samma möjligheter att forma samhället och sina liv, säger hon.

Fakta: En av tre

  1. En av tre kommunchefer/kommunstyrelseordföranden i Göteborg och dess kranskommuner är kvinnor. Sammanställningen gjordes under november-december och sedan dess har några av kommuncheferna slutat, men har ännu inte ersatts permanent.
  2. Kommunchefer:
  3. Kvinnor: Eva Hessman (Göteborg), Ann-Charlotte Järnström (Kungsbacka), Kicki Nordberg (Stenungsund), Haleh Lindqvist (Mark), Evike Sandor (tf. Tjörn).
  4. Män: Håkan Pettersson (Lerum), Ingvar TH Karlsson (Öckerö), Håkan Ahlström (Mölndal), Magnus Haggren (Alingsås), Magnus Gyllestad (Kungälv), Robert Wedberg (Partille), Per-Arne Larsson (tf. Härryda), Jan Eriksson (Orust), Björn Järbur (Ale), Anders Einarsson (Bollebygd).
  5. Kommunstyrelseordföranden:
  6. Kvinnor: Ann-Sofie Hermansson (S) (Göteborg), Marie Östh Karlsson (S) (Mölndal), Sofia Westergren (M) (Stenungsund), Paula Öhrn (S) (Ale), Kerstin Gadde (S) (Orust).
  7. Män: Stefan Svensson (M) (Partille), Hans Forsberg (M) (Kungsbacka), Dennis Jeryd (S) (Lerum), Arne Lernhag (M) (Öckerö), Per Vorberg (M) (Härryda), Miguel Odhner (S) )(Kungälv), Joakim Järrebring (S) (Alingsås), Martin Johansen (L) (Tjörn), Tomas Johansson (M) (Mark), Peter Rosholm (S) (Bollebygd).
ANNONS