Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Få känner till vaccin mot lunginflammation

Omkring 16 000 personer drabbas av lunginflammation i Västra Götalands-regionen varje år. Trots det vet tre av fyra invånare i regionen inte om att det finns vaccin mot sjuk­domen visar en ny undersökning.

Lunginflammation är en bakteriell infektion som vanligtvis orsakas av bakterien pneumokocker. Bakterien finns ofta normalt i luftvägarna hos friska personer och särskilt vanlig är den bland barn.

– Om man är tillfälligt nedsatt kan den ta sig ner i lungorna och orsaka lunginflammation. Då blir du relativt snabbt sjuk med feber och slemmig hosta. Vanligt penicillin har en god effekt på de flesta pneumokocker men utan behandling är det en allvarlig och potentiellt dödlig sjukdom, säger Johan Westin, professor i infektionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Beror i stället lunginflammationen på bakterien mykoplasma behövs annan antibiotika eftersom vanligt penicillin inte fungerar mot mykoplasma. Hur fort lunginflammationen går över beror på vilken hälsa och kondition som personen som blir drabbad har.

Det vanligaste är att lunginflammation som behandlas med antibiotika läker helt på någon månad. I snitt drabbas ungefär en av hundra personer varje år av lunginflammation, särskilt utsatta är äldre och små barn. De flesta blir helt friska inom någon månad, men för bland annat äldre personer som redan är sjuka kan sjukdomen bli allvarlig.

– Det är en av våra vanligaste bakteriella infektioner och uppskattningsvis drabbas 16 000 i regionen varje år, säger Johan Westin.

"Äldre över 65 år bör vaccinera sig"

Trots att sjukdomen är relativt vanlig svarar 75 procent att de inte vet, eller att det inte tror att det är möjligt att skydda sig mot infektionen genom vaccin. Det visar en ny Sifo-undersökning, beställd av läkemedelsföretaget Pfizer, med 1000 svarande i Västra Götalands-regionen. Drygt hälften, 52,2 procent av de svarande i undersökningen, vet heller inte om de tillhör en riskgrupp.

Under 2016 kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer om att riskgrupper bör vaccineras mot pneumokocker. Som riskgrupper räknas bland annat personer som är 65 år och äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar samt rökare och personer med alkoholmissbruk. Nu ska regeringen ta ställning till om Folkhälsomyndighetens rekommendationer också ska omfattas av ett nationellt program om vaccination för riskgrupper.

– Man kan vaccinera sig, och äldre över 65 år bör göra det. Vaccination mot pneumokocker ingår också i det allmänna vaccinationsprogrammet för alla barn sedan några år, säger Johan Westin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.