Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sopor som borde hamnat i soptunnan hemma hamnar i stället på återvinningscentralerna. Arkivbild: Roger Larsson

Färre besök till återvinningen för fuskarna

Omkring 500 Kungälvsbor har aldrig använt sitt kärl för hushållssopor. Kommunen misstänker att avfallet i stället kastas på återvinningscentralerna. Nu föreslås antalet besök begränsas.

– Vi har fått ett klagomål där ett hushåll besökt ÅVC i genomsnitt tre gånger per vecka. Så stort behov kan man inte ha, säger Dan Gorga, miljöingenjör i Kungälv.
Att hushållssoporna eller det så kallade restavfallet verkligen hamnar på återvinningscentralerna kan kommunen inte kunnat slå fast med säkerhet. Men mycket tyder på att det är så. 
Därför fanns det härom veckan ett förslag till politikerna i utskottet för samhälle och utveckling om att begränsa antalet fria besök till sex per år för de som missköter sig. Det är det antal gratisbesök som tillåts i exempelvis Göteborg. 
– Det är fortsatt så att vi kommer att ha fria besök till återvinningen men vi vill ha möjligheten att agera mot de som inte följer reglerna, säger Dan Gorga.

Kommunen kommer inte aktivt att leta upp syndare utan hoppas att bara vetskapen om att den som missköter sig kan få sina fria besök begränsade ska ha tillräcklig effekt.
Politikerna i utskottet sa ja till begränsningen. Ove Wiktorsson (C) är ordförande.
– Det här går inte att stoppa med det nuvarande systemet. Men blir det någon mer begränsning som föreslås så kommer jag att säga nej. Jag tycker att det viktigaste är att avfallet kommer till återvinningen och tas om hand och inte lämnas i skog och mark. 
Kommunstyrelsen kommer att ta slutligt beslut i frågan 19 juni.