Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Dahl, kultursamordnare i Partille, tycker att målningen vid Lexbytunneln har blivit ett lyft.

Färgglada djur ska smycka gator och torg

Färgsprakande gatukonst ska öka trivseln i centrum. Nu får Partilleborna en chans att tala om vilka djur de vill mötas av i sin stadsmiljö.

Partille centrum håller på att förändras. En ny stadspark är på väg att ta form med motionsslingor och konst i centrum. Det nyrenoverade Kulturum rymmer numera bibliotek, kulturskola, gymnasium, vuxenutbildning, flera scener och en fritidsgård. Dessutom pågår bygget av idrotts- och evenemangsarenan Partille Arena, som invigs om ett år.

– Det är mycket grått och tegel, men det vill vi komplettera med färg och humor i konsten. När vi blev kontaktade av designbyrån Write or Wrong nappade vi direkt, säger Maria Dahl, kultursamordnare i kommunen.

Med djurmålningarna är tanken att lyfta in naturen i centrum och samtidigt sätta färg på trista miljöer som kanske också upplevs som otrygga. Designbyrån presenterade sin idé på en utställning med foton på lämpliga miljöer och några förslag på målningar.

En val har fått plats på den ena väggen i tunneln vid Kung Göstas väg och en groda pryder ena sidan av Lexbytunneln som går under järnvägen.

– Vi hoppas få klart två djurmålningar till i år, och därför frågar vi ortsborna vilka djur de vill ha. Vi har redan fått in flera förslag. Bävern är väldigt populär och vi har ju faktiskt bäver i Säveån. På lekplatsen i nya stadsparken kommer det att finnas en bäver också, säger Maria Dahl.

Själv tycker hon att det skulle passa med en lax, eftersom det är många som fiskar lax i Säveån som rinner genom centrum. Det finns också önskemål om att måla något på andra sidan Lexbytunneln, en replik som kan bidra till att skapa en helhet.

Det finns 50 000 kronor per år till projektet där kultur och fritidsförvaltningen samarbetar med samhällsbyggnadskontoret.

– Jag tror att folk uppskattar målningarna och kommer att vara rädda om dem. De är dessutom försedda med en skyddande hinna som försvårar klotter och vandalisering, säger Maria Dahl.

Hon hoppas att djurmålningarna även kan fungera som mötesplatser. Det kan ju inte bli några missuppfattningar om man stämmer träff vid valen i tunneln.

Fakta: Partille centrum

En ny stadsdel, Partille Port, byggs med bostäder och handel, ekologiskt socialt och ekonomiskt hållbar. Inte långt därifrån byggs Partille Arena som ska kunna ta emot 4 000 sittande åskådare.

Mellan den nya stadsdelen och arenan ska Partilleborna få en ny mötesplats, Arenatorget.

Stadsparken som planerats tillsammans med elever på Portahällagymnasiet rymmer aktiviteter för alla åldrar med bland annat lekplats, motions- och kulturslingor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.