Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Omtvistad målning. I fjol målades en sida av Gunnebo slott gul, de övriga är alltjämt gråa. På tisdag fattar styrelsen beslut om slottets framtida nyans, en fråga som engagerat många Mölndalsbor. Bild: Martin Björklund

Färgbeslut fattas under slutet möte

I drygt ett och ett halvt år har frågan om färgen på Gunnebo slott diskuterats flitigt. På tisdag ska slottets ledning fatta beslut, direkt efter att den senaste färgutredningen presenterats.

Gult, grått eller sandsten? Vilken färg hade egentligen Gunnebo slott i Mölndal när det färdigställdes i slutet av 1700-talet? Frågan har diskuterats åtskilliga gånger. Särskilt det senaste året då flera färgundersökningar har genomförts, utan att definitivt kunna fastslå ursprungsfärgen. 

En sida förespråkar gult och en annan grått, varav den senare falangen har skrivit återkommande insändare i Mölndals-Posten om det kommande färgvalet.
Vid ett extrainsatt möte på tisdag ska slottets styrelse, till övervägande del bestående av kommunpolitiker utsedda av fullmäktige, ändå fatta ett beslut då slottet är i behov av ommålning. Men vilket beslut det blir kan inte ordföranden Lennart Wallensäter (S) säga i dag.
– Vi kommer att få en sammanställning av den senaste färgundersökningen presenterad för oss då. Känner vi oss komfortabla med den presentationen kommer vi att fatta ett beslut, säger han.

I tidigare utredningar har det inte gått att fastslå vilken Gunnebos grundfärg var. Varför kommer det att gå den här gången?
– Det är första gången som ett område med originalbrädor har undersökts. Vid andra undersökningar har inga sådana hittats. Och av det som jag fått höra så här långt så är uppgifterna från färgkonservatorer, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet väldigt samstämmiga. Vi kommer att presentera resultatet efter mötet.

Lennart Wallensäter anser att ett beslut måste fattas för att möjliggöra en ommålning under sommaren. Han betonar också att färgfrågan i sig inte är det viktigaste för Gunnebo slotts styrelse.
– För oss spelar färgen ingen roll, för oss handlar det om att fullfölja det uppdrag vi fått av kommunfullmäktige, att Gunnebo ska tillbaka till 1700-talet.

Mölndalshistorikern Lars Gahrn har vid flera tillfällen förespråkat en grå nyans. Han är kritisk till att beslut fattas innan allmänheten får ta del av färgundersökningen.
– Man har hela tiden undersökt originalbrädor, och de tre undersökningar som har gjorts sedan 2015 talar alla för grått. Man har funnit grundning under det första gråa färglagret, och man har även funnit smutslager över det andra gråa färglagret. Uppfattningen att slottet ursprungligen var grått har hela tiden stärkts, säger han.