Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fängelse för felinformerade mordbrännare

Två och halvt års fängelse vardera blev domen för de två män som i slutet av juni anlade en brand i en villa i Rabbalshede.

Ingen skadades fysisk vid branden. Men det kunde ha gått riktigt illa. I huset låg en kvinna och sov. Hon vaknade dock i samband med att de två männen - 20 och 21 år gamla - höll på med föreberedelserna.

När hon tittade ut genom ett fönster från övervåningen såg hon hur männen var på väg att lämna gården och hur det brann i husväggen nedanför hennes fönster.

"Helt plötsligt small det högt och det var lågor över hela fönstret", förklarade hon vid rättegången.

Hon berättade vidare att hon blev jätterädd och skakade i hela kroppen.

För att gärningsmännen inte skulle upptäcka henne böjde hon sig ner och gömde sig på golvet. Så fort de hade försvunnit lyckades hon hitta en brandsläckare och kunde på egen hand släcka elden innan den hunnit få fäste i träfasaden.

De båda männen tände strax efter även på den bil de färdades i. Den ene av dem erkände till en början att han var delaktig i mordbranden medan den andre medgav att han hade varit på platsen men nekade till att ha något med branden att göra.

Iden att åka till det aktuella bostadshuset föddes vid en fyllefest tidigare på kvällen. De båda männen hade hört ett rykte om att det bodde en våldtäktsman i det aktuella huset och bestämde sig för att åka dit för att ge honom stryk.

På väg dit kom de tydligen på andra tankar och bestämde sig istället för att tända eld på det hus där han förmodades bo. Ryktet visade sig dock inte stämma. Men det kollade de båda höggradigt berusade gärningsmännen aldrig upp.

Vid rättegången skyllde de just på att de var allt för fulla för att kunna minnas någonting från den aktuella händelsen. Uddevalla tingsrätt ansåg dock att det var ställt utom rimligt tvivel att de båda männen tillsammans och i samförstånd anlade branden i den aktuella bostadsfastigheten.