Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fällde två vuxna älgar - det blev dyrt

Tillståndet tillät jägaren att skjuta två årskalvar. Men han fällde två vuxna älgar, blev polisanmäld, fick dryga böter – och inte ett gram älgkött i egna frysen.

Frestelsen blev helt enkelt för stor för mannen när tre präktiga älgar visade sig där han stod på pass på sin mark i Bohuslän. Han såg en ko och två kalvar. De senare sköt han och tog genast hand om allt köttet.

Ett problem var att han lämnade kvar både inälvor och älghuvuden i skogen.

Medlemmarna i det mycket större jaktlaget på den angränsande marken – med licens på tre vuxna älgar och tre kalvar – blev upprörda och anmälde mannen. De hade sett älgarna, andra vittnen hade sett jägaren frakta bort älgköttet. Ytterligare andra vittnen hade räknat älghornens taggar.

Slaktvikten visar att båda de skjutna älgarna var alldeles för stora för att kunna vara årskalvar.

En man som fått en hel del av köttet tvingades lämna tillbaka det för att slippa bli anklagad för jakthäleri. Också jägarens älgkött blev förverkat.

I en överenskommelse med åklagaren (och för att slippa rättegång) har den utpekade jägaren nu accepterat ett föreläggande av åklagare att betala 10 500 kronor i böter och 7 200 kronor i ersättning till staten. Jakten kostade alltså 17 700 kronor.

Dessutom granskar myndigheterna mannens vapenlicenser och tar ställning till eventuella åtgärder.