Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Expressbussar byter namn och sträcka

Alla Västtrafiks expressbussar till Göteborg ska byta namn och utseende. Först ut är Gul, Blå och Rosa express som får nya namn och rutter redan i december. Förändringar som inte tas emot väl av alla.
– Det känns som ett misslyckande i planeringen, säger Anna Andrén som är en av dem som drabbas.

Från och med den 13 december kommer Gul, Blå och Rosa express att byta namn till X1, X2 respektive X3 och få ett nytt utseende med en rosa framsida. Det är ett led i Västtrafiks arbete att göra kollektivtrafiken enklare och tydligare för resenärerna. Förändringarna kommer sedan successivt att införas även på övriga expressbussar tills alla färgnamn ska ha ersatts med X-nummer år 2026.

I samband med namnbytena förändras även expressbussarnas rutt. Framför allt gäller det Gul express som slutar att trafikera Jonsered och får en ny slutstation i Partille centrum. Sträckan Partille-Stärtered-Jonsered kommer istället att trafikeras av en ny elbusslinje med nummer 518. Den nya elbussen kommer att gå tre gånger i timmen på dagtid, vilket är lite mer sällan än nuvarande Gul express, och är tänkt att matcha den nya expressbussen X1 i Partille centrum.

LÄS MER: Nu uppmanar Västtrafiks app dig att gå istället

X1 kör via Lindholmen

Efter att förändringen blivit känd i en lokal facebookgrupp i Partille har reaktionerna varit kraftiga.

”Helt klart det sämsta som har hänt på länge. I stället för att bli moderna i kollektivtrafiken tar Partille och Västtrafik ett stort steg tillbaka. Helt galet”, skriver Anna Andrén som nu kommer tvingas byta buss i Partille centrum.

– Med tanke på hur många gånger Gul express är sen från stan så kan man ju bara tänka sig hur ofta man kommer att få vänta på nästa buss när man missat anslutningen, säger hon till GP.

Förändringar sker även på andra delar av sträckan. Bussarna kommer efter centralstationen att ta sig vidare mot Amhult och Volvo Torslanda via Lindholmen istället för som i dag direkt ut på Lundbyleden efter Götaälvbron.

För de andra två expressbussarna är förändringarna mindre. Rosa express slutar att trafikera Nordstan och Blå express får förändrad tidtabell.

Stomlinjebussar byter färg

– Expressbussarnas syfte är att vara en snabb länk mellan yttre områden och centrala bytespunkter. I det nya designkonceptet blev förkortningen av express X. Vi förstår att det kan kännas som en stor förändring för resenärerna såhär i början, men vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik.

Hur mycket kostar förändringen att genomföra?

– Vi gör detta i samband med att vi upphandlar trafiken, och nu ingick de här expressbussarna i det stora elbusskonceptet. Så som vi ser det blir det ingen extra kostnad.

Många är upprörda över att Gul express inte längre går till Jonsered. Varför gjorde ni den förändringen?

– Det bygger på ett framtida koncept att expressbussarna ska gå via knutpunkter. Jag har full förståelse för att man reagerar när man känner att man får en negativ förändring, men samtidigt är vår stora utmaning att försöka utveckla kollektivtrafiken. Vi bygger våra förändringar på fakta och analyser av resandeströmmar, men vi kan aldrig undvika att inte några får det sämre, säger Mikael Olsson.

Även Västtrafiks stomlinjebussar kommer få ny, enhetlig design som ska göra dem lättare att känna igen. Bussarna blir gröna framtill på motsvarande sätt som expressbussarna blir rosa. Bussar på några linjer har redan börjat bytas ut, bland annat på linje 16.

LÄS MER: Partillebor rasar mot nya slutstationen för buss 513

LÄS MER: De protesterar mot Västtrafik – knôkfulla vagnar och bussar

Gul Express blir linje X1 och får ny rutt

X1 kortas av vid Partille Centrum. På sträckan Jonsered – Partille Centrum kör nya linje 518.

X1 kör alla turer via Lindholmen. Efter hållplats Nordstan kör X1 via hållplatserna Pumpgatan, Regnbågsgatan, Lindholmen och Sannegårdshamnen. Nästa hållplats blir Vädermotet alternativt Volvo Torslanda RA (för turer på morgonen som kör via Volvo Torslanda)

X1 stannar inte vid hållplats Nordstan i riktning mot Torslanda, utan stannar istället vid hållplats Centralstationen, läge K.

Ny linje: 518 Jonsered - Stärtered - Partille C

Nya linje 518 kör var 20:e minut på sträckan Jonsered-Stärtered-Partille C på vardagar mellan klockan 06:00-19:00. Övriga tider kör linjen varje halvtimme. Linjen ersätter dagens linje Gul express.

Rosa express blir linje X2

X2 får en ny körväg direkt mellan Hjalmar Brantingsplatsen och Operan och slutar därmed att trafikera hållplats Nordstan. Linjen får ändrad tidtabell.

Blå express blir linje X3

Det blir även en del förändringar i tidtabellen för X3 men ingen förändring av sträckan.

Källa: Västtrafik

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln angavs felaktigt att hållplatsen Gråbo industriområde skulle sluta att trafikeras av den nya X3, det vill säga nuvarande Blå express. Detta stämmer inte. Hållplatsen trafikeras inte av Blå express i dag så bussen kommer inte att få någon förändrad linjesträckning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.