Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Expressbuss en flopp

Onsalasnabben är så här långt ingen succé. I snitt åker åtta personer varje tur.

Onsalasnabben är den största satsningen på många år inom kollektivtrafiken i Kungsbacka.

I mitten av augusti invigdes snabblinjen mellan Mariedal och Hede storstilat då kommunalråden bjöd premiäråkarna på frukost. Målet var och är att få 250 bilister att ställa bilen hemma och i stället ta den nya bussen.

Men än så länge är det få som väljer Onsalasnabben. Västtrafiks undersökning visar att endast åtta personer i snitt åker varje tur.

- Det är klart att man hoppades på fulla bussar från start. Men det går inte att få människor att byta så här snabbt, vi måste ge det mer tid, säger kollektivtrafikstrategen Catarina Nyberg.

I vår planeras en utvärdering. Men även om det visar sig att det fortfarande är långt till målet på 30 resenärer per tur är det ingen risk att Onsalasnabben dras in.

- Nej, det här är en satsning på minst två år. Vi kommer att jobba vidare för att visa att Onsalasnabben är bra, säger Catarina Nyberg.

En uppmärksammad reklamkampanj för att få fler att ta bussen har precis avslutats. Trots att den inte gett konkreta resultat ännu har kommunen fått mycket positiv respons, enligt Catarina Nyberg. Däremot finns önskemål om fler hållplatser.

- Det kan hända att vi måste lägga till en hållplats, säger Catarina Nyberg.

Inte heller Västtrafik ser några problem med det låga antalet resande.

- Det tar tid innan folk hittar till en ny linje. Vi har försökt nå bilåkare med reklamkampanjen, nu får vi se om det bär frukt, säger Rebecca Sundborg på Västtrafik.