Expolisens kritik – punkt för punkt

Enligt Sonny Björk lämnar utredningen kring Anna Spång-Lyngs död en hel del i övrigt att önska. Här är ett urval av kritiken:

ANNONS
|

KROPPENS PLACERING: ”Det går bara inte”

Enligt de personer som fann Anna låg kroppen omkring 3,5 meter från huskroppen med fötterna i riktning från byggnaden. Ovanpå hennes kropp låg en bit av vindskivan från papptaket.

– Att det aldrig gjordes någon rekonstruktion är definitivt en brist. Om anhöriga får visa var kroppen låg när de hittade henne, och om rättsläkaren sedan skriver att hon har blivit ’monumentalt medvetslös’ när hon slagit i huvudet, ja då kan hon ju inte gärna ha flyttat sig själv. Då kan hon inte bara ha ramlat ner från taket om hon ligger så långt ifrån huskroppen. Det går bara inte, säger Sonny Björk.

ANNONS

SKADORNA: ”Jag blir väldigt konfunderad”

Svullnaden på vänster kind och tandmärken på vänster sida av läppen förklaras inte i obduktionsprotokollet. Rikliga blödningar i halsmuskulaturen och längs luft- och matstrupen lämnas också okommenterade. Samtidigt saknas traditionella tecken på fallskada i form av skador på händer och frakturer.

– Jag blir väldigt konfunderad över de här andra skadorna som hon har, tandintryckningar i underläppen på vänster sida och svullnad på vänster kind. Det är typiska skador som kan uppstå om man får exempelvis ett knytnävsslag i ansiktet från någon som är högerhänt, säger Sonny Björk.

TEKNISK ANALYS: ”Allt borde ha skickats in”

På platsen säkrades 22 spår. Nästan en månad in i utredningen sändes två av dessa, ett vinglas och en vinflaska, för analys. Någon teknisk jämförelse mellan papptaket och smutsen under Annas fötter gjordes aldrig. I närheten av Annas kropp hittades flera fimpar som inte analyserades. Annas kläder ansågs inte heller vara intressanta nog att analysera, trots att de hade smutsiga fläckar och att åtminstone ett byxknä var uppskrapat. Det fanns ytterligare glas, lakan, petflaskor med mera i Annas rum som inte har analyserats. Inte heller skrapet under Annas naglar skickades för dna-analys.

– Det är min uppfattning att man borde ha skickat in alla de här spåren för analys, säger Sonny Björk.

ANNONS

FÖRHÖREN: ”Bara två av elva på gården hördes”

Minst elva personer befann sig på Gits gård under kvällen och natten då Anna dog. Två av dem har hörts i utredningen. Ytterligare fyra personer har hörts efter hand. I det antalet är pappa Viggo och mamma Git inräknade.

Annas vänner har under utredningens gång försökt att lämna information till polisen kring de hotbilder som de tyckte omgärdade Anna. Till slut skickade en vän in en lista med en handfull namn och kortfattade uppgifter. Ingen av personerna på den listan har hörts i utredningen.

ALKOHOLEN: ”Har honmöjlighet att röra sig?”

Den rättskemiska undersökningen visade på en mycket hög koncentration av alkohol i Annas blod och urin. Samtidigt var magsäcken i princip tom på vätska och urinblåsan innehöll bara 50 milliliter. Värdena är så höga att Sonny Björk tycker att det finns anledning att ifrågasätta om proverna har hanterats korrekt. Exempelvis kan prover utan konserveringsmedel som analyseras i efterhand bli missvisande. Alkoholhalten stiger efter hand, menar han. Proverna togs den7 oktober och analyserades först den 12 oktober.

Han saknar också ett tydligt resonemang i utredningen kring hur Annas gastric bypass-operation kan ha påverkat promillehalten.

– Promillehalten tycker jag är extremt hög. Det är frågan om hon överhuvudtaget har möjlighet att röra på sig med den här promillehalten. Och hur har den höga promillehalten i sådana fall kommit till? frågar sig Sonny Björk.

ANNONS

FINGERAVTRYCK: ”Inga avtryck från Anna”

Under foten på ett vinglas, som låg på avsatsen utanför Annas rum, hittades ett, enda identifierbart fingeravtryck. När den informationen kom till utredarna var platsundersökningen redan färdigställd och utredningen öppnades på nytt utan att anhöriga meddelades. Nya förhör hölls med personen vars fingrar stämde med avtrycket. På avgörande punkter ändrade personen sin historia jämfört med tidigare förhör.

Att det inte gick att hitta fler fingeravtryck, varken på glaset eller på vinflaskan, reser misstankar om att föremålen torkats av, menar Sonny Björk. Några identifierbara fingeravtryck från Anna hittades inte.

TELEFON OCH SOCIALA MEDIER: ”Inte kartlagt”

Inget i förundersökningen tyder på att polisen fullt ut har kartlagt vilka eventuella kontakter som Anna hade timmarna innan hon hittades död. Hennes skor stod vid familjens dator där hon tros ha tillbringat tid framför skärmen på kvällen den 4 oktober. Trots påstötningar från vänner blev Annas eventuella kontakter och konversationer på Facebook aldrig undersökta. Det dröjde flera veckor innan hennes telefon skickades på tömning. Först i början av november gick polisen igenom innehållet.

Kollegor som körde Anna hem från arbetet på mässan i Göteborg ska dock ha sagt att Anna messade mycket under hemfärden. Det är tänkbart att Anna hade kontakt med någon eller några personer via exempelvis Facebooks chattfunktion Messenger eller genom andra sociala media.

ANNONS

TIDPUNKTEN: ”Feltemperatur ute”

Enligt rättsläkaren dog Anna någon gång mellan klockan 20.00 och 00.00 den 4 oktober 2016. Beräkningen är gjord utifrån att den omgivande temperaturen runt kroppen var åtta grader plus. Det var dock betydligt kallare under natten än så, av allt att döma minusgrader. På polisens egna bilder från platsen låg nattens frost fortfarande kvar. Många har vittnat om hur de fick skrapa rutorna på bilen samma morgon. Anna kan därför ha dött betydligt senare än vad som angesi obduktionsrapporten. Tidpunkten är viktig för att kunna stämma av mot uppgifter i förhör.

ANNONS