Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt 13 bilar brann i Borås under lördagen, på olika platser. Vid en vårdcentral brann sju gasbilar, och polisen har spärrat av platsen under hela natten på grund av ihållande explosionsrisk. Bild: Stefan Bennhage/TT

Explosionsrisk – rad av bilbränder i Borås

Räddningstjänst och polis kämpade mot en omfattande bilbrand i Borås under lördagskvällen. De sju brinnande fordonen var gasbilar, och efter en lång insats spärrade man av platsen – för resten av natten. Senare under kvällen brann ytterligare sex bilar vid en skola. – Vi har spärrat av för eventuell explosionsrisk, säger Tommy Lieback, stabschef vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Det första larmet kom till räddningstjänsten klockan 17.42 på lördagskvällen. Sex bilar brann utanför vårdcentralen i området Boda i Borås.

– Jag vet inte hur många det rör sig om, men enligt initiala uppgifter ska det vara minst fem bilar som har brunnit, sade Jenny Widén, polisens presstalesperson vid tiden för larmet.
 

Räddningstjänst på plats

Polis och räddningstjänst var snabbt på plats vid vårdcentralen, och släckningsarbetet började omgående. Polisen misstänkte redan från början att bränderna var anlagda

– När bilar börjar brinna på en parkeringsplats brukar det vara någon som har tänt på. Men det var lugnt på platsen när vi kom fram. 

En stund in i släckningsarbetet uppdagades det att samtliga av de brinnande bilarna var gasbilar, något som försvårade släckningen och brandmän sattes i skydd direkt.

– Enligt uppgift är det kommunens bilar som brinner. Jag vet inte om alla är det, men några är det. Det har tagit lite ny fart här eftersom det visade sig vara gasbilar som brinner, sade Tommy Lieback, stabschef vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Hur påverkar det ert arbete?

– Vi har spärrat av med 300 meter för att skydda allmänheten. Vi försöker kyla ner fordonen från skydd och går inte fram och gör något riskabelt. Det har varit några explosioner under insatsens gång. Samtliga fem bilar där uppe brinner.

Han förtydligade:

– Vi kanske måste ta till punktering av gastankarna för att kunna släcka branden, men vi får se.
 

Vårdboende utrymt

Samtidigt kom ett larm om en bilbrand på en annan plats, fast i samma område.

– Den var i närheten av ett vårdboende så man fick utrymma hela boendet eftersom det rökfylldes, berättar Tommy Lieback för GP.

Vid 20.30-tiden under lördagen hade räddningstjänsten lyckats släcka samtliga bränder. Men man valde att ta det säkra före det osäkra – ännu kan det sprängas.

– Vi har precis avvecklat däruppe. Det kommer var avspärrat under natten och polis kommer att finnas på platsen. Vi har spärrat av för eventuell explosionsrisk, sade Tommy Lieback vid tillfället.

Räddningstjänsten fick kontroll över bränderna genom att kontinuerligt hålla bilarna nedkylda. Gasen i tankarna är tänkt att pysa ut vid olycka, men det är inget hundraprocentigt system, menar Lieback.

– Vi lobbade vatten på dem från avstånd. Det handlar om sju bilar totalt, och fem som är helt utbrända, säger Tommy Lieback.

Insatsen att släcka de sex bilarna varade i cirka tre timmar.
 

Ytterligare fem bilar i brand

Strax efter 21 under lördagen larmades räddningstjänsten till Ekarängsskolan i Borås, där ytterligare sex bilar stod i brand.

– Vi har haft sex bilar som har brunnit uppe vid skolan. Åtminstone tre av dem är helt utbrända, de andra har det brunnit i. Vi är klara på platsen där nu, sade Jimmy Lieback vid 22-tiden.

Bilarna vid Ekarängsskolan var inga gasbilar. Vid 23-tiden meddelade polisen att man säkrat spår efter gärningsmän vid skolan.

Vad innebär det?

– Det kan jag inte gå in på. Man jag kan säga att det är fysiska saker som hittats vid brandplatsen, så får vi se vad det ger, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan branden vid vårdcentralen och den vid Ekarängsskolan, då platserna inte ligger särskilt långt ifrån varandra – om än i olika stadsdelar.

 

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP

Via mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.