Experter dömer ut det nya stadsvapnet

En majoritet av politikerna i Mölndals kommunfullmäktige beslutade att byta ut stadens stadsvapensymbol från 1924. Helt fel, anser experterna i Heraldiska nämnden.

ANNONS
|

I höstas ändrades Mölndals stadsvapen. Kvarnhjulet och skäran med en bjälke i mitten symboliserande Mölndalsån kastades i papperskrogen och ersattes av ett kvarnhjul med en vågliknande bjälke under. –Mölndal växer som stad och i samband med det valde vi att titta över vårt stadsvapen. Vi ser att Mölndal inte längre växer som bruksort och jordbrukarsamhälle och i stället ville vi lyfta fram vattnet i Mölndalsån mer än skäran, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).

Debatten i fullmäktige 19 oktober blev lång. SD ville inte se någon ändring alls, V och fem miljöpartister reserverade sig och ville återremittera ärendet medan övriga politiker röstade för att byta ut stadsvapnet. –Vi har varit i kontakt med stadsheraldikern och förstått att han inte tycker som vi, men som stad har vi bestämmanderätt och rent juridiskt har vi gjort rätt, säger Marie Östh Karlsson.

ANNONS

I november meddelades statliga Riksarkivet och därmed även den oberoende Heraldiska nämnden beslutet. Och nyligen lämnade experterna i nämnden ett yttrande i vilket det framgår att stadsvapnet ska ses som ett tidsdokument och ett kulturarv som bör hanteras varsamt varför nämnden avråder Mölndals stad från att anta ett nytt vapen. –Nämnden är tveksam till delningslinjen (bjälken) som inte finns i den svenska heraldiken och om skäran tas bort finns det ingen symbol som återspeglar jordbruket. Det handlar ändå om ett kulturarv som ska påminna om historien, säger Carl Michael Raab, biträdande stadsheraldiker vid Riksarkivet. Är det vanligt att en kommun vill ändra sitt vapen? –Det är väldigt ovanligt just därför att många stadsvapen har sitt ursprung i kommunens historia, vissa så långt tillbaka som till medeltiden. Vanligtvis brukar kommunerna vara stolta över sitt kulturarv och sin historia. Är inte Mölndals stad stolt över sitt kulturarv, Marie Östh Karlsson? – Jo, det är vi och därför ville vi både värna historien och ändra för att möta det nya där vi befinner oss i dag.

MölndalshistorikernLars Gahrn konstaterar besviket. – Den här förändringen borde inte ha gjorts över huvud taget, men tyvärr är yttrandet från experterna bara rådgivande och de styrande i Mölndal anser väl att de inte behöver bry sig om sakkunskapen.

ANNONS

Fakta: Heraldiska nämnden

  1. Riksarkivets heraldiska nämnd är statens högsta heraldiska organ. Nämnden består av riksarkivarien och tre ledamöter som utses av regeringen. Varje ledamot har en personlig ersättare. Statsheraldikern är sammankallande, föredragande, samt sekreterare.
  2. Statsheraldikern handlägger ärenden som rör Sveriges flagga, riksvapen, och statliga myndigheters heraldiska vapen och emblem, samt biträder kommuner, organisationer och privatpersoner i heraldiska ärenden.

Källa: Wikipedia

ANNONS