Experten: Ta det lugnt men håll koll

ANNONS
|

Carolina Lunde är lektor i psykologi på Göteborgs universitet och forskar om ungdomars kroppsuppfattning. Hon tror att en anledning till att flickor gör sminkfilmer är identitetsskapandet – på nätet kan tjejerna experimentera med olika roller. Filmerna kan ha flera positiva aspekter, tror hon: de kan till exempel vara ett uttryck för kreativitet, och den respons tjejerna får kan kännas belönande.

– Några av tjejerna blir också lite av kändisar och det är lockande, säger Carolina Lunde.

Problemen uppstår om flickorna blir alltför upptagna av hur de ser ut. Forskning visar att den som intresserar sig väldigt mycket för utseenderelaterat material i högre grad är missnöjd med sitt eget utseende, och att vara alltför upptagen av sin kropp och sitt yttre kan vara en varningsklocka, menar Carolina Lunde.

ANNONS

– Om man tycker att utseendet betyder mest i hela världen och tror att det är så man värderas som person, kan det bli olyckligt. Det är inget fel i att vilja göra sig fin, att fixa och experimentera, men det kan vara bekymrande om man inte kan gå ut utan smink eller att man sminkar sig enbart för att få bekräftelse från andra.

Hur ska man då reagera om en ens 10–12-åriga dotter berättar att hon vill börja lägga upp sminkfilmer på nätet? Carolina Lunde skulle först försöka resonera kring fenomenet tillsammans med dottern.

– Jag skulle fråga varför hon vill lägga upp de här filmerna, vad som driver henne. Sedan skulle jag ha lite koll – hålla ögonen öppna efter om hon var väldigt upptagen med hur hon såg ut, att det fanns något problematiskt kring det, eller att jag som förälder börjar känna mig orolig över det min dotter gör på nätet.

Jenny Klefbom, psykolog i Stockholm, arbetar främst med barn och ungdomar. Hon tycker att vi generellt har blivit mer utseendefixerade. Det märks redan hos små barn: de har kläder som inte är anpassade efter deras ålder.

– Människor har alltid smyckat sig, men gränsen går när barn hindras från att leka. Den absolut största faran är att killarna har kläder som de kan leka i, medan tjejerna har kläder som inte är funktionella och som de inte kan röra sig i lika bra. Det skapar ett samhälle där tjejer inte får samma möjligheter som killar, säger hon.

ANNONS

Samtidigt tycker hon att det är svårt att uppge en exakt ålder för när det är okej att till exempel börja sminka sig.

– Jag brukar säga att det är rimligt att de börjar ungefär samtidigt som de runtomkring. Därför är det viktigt att man som förälder ser till att ens barn inte är först, får då driver man utvecklingen, men inte heller den som är sist, för då kan man räkna kallt med att barnet får det tufft socialt.

När det gäller sminkfilmer på nätet tycker hon att man ska respektera den åldersgräns på 13 år som ofta är satt i sociala medier. Konsekvenserna kan annars bli katastrofala, menar Jenny Klefbom.

– Det finns alltid en risk i att lägga ut sitt utseende till allmän bedömning. Man tänker kanske att man ska håva in beröm, men får i stället bara negativa kommentarer. Föräldrar i dag har inte alls koll på vilka konsekvenser sådant här kan få och då kan man inte räkna med att barnen har det.

ANNONS