Ex-kommunchef häktad: Misstänks för mordplaner

I oktober fälldes den före detta kommunchefen i Västsverige för trolöshet mot huvudman och dömdes till 2,5 års fängelse och ett skadestånd på över fem miljoner. Nu misstänks kvinnan för stämpling till mord.

ANNONS
|

Domen mot den förra kommunchefen väckte stor uppmärksamhet. I rättegången uppdagades bland annat att hon förskingrat över 5,1 miljoner kronor ur en kassa hon hade ansvar för.

Ekonomisk brottslighet är en sak, nu misstänks kvinnan för ett betydligt allvarligare brott: Stämpling till mord.

- Kvinnan häktades på söndagen, hon är misstänkt för stämpling till mord enligt den lägre misstankegraden. Hon sitter nu på en så kallad utredningshäktning, vilket innebär att vi har tid till på fredag att höja misstankegraden till sannolika skäl, annars släpps kvinnan, säger Eva Lotta Swahn, åklagare vid åklagarkammaren i Halmstad.

Swahn är mycket förtegen kring omständigheterna i målet.

ANNONS

- Jag kan säga så mycket att något mord inte ägt rum. Och det finns ingen koppling mellan dagens utredning och det tidigare fall där kvinnan fälldes för trolöshet, säger hon.

Swahn vill inte yppa något vad gäller det tilltänkta offret.

- Vem som eventuellt skulle ha mordats kan jag inte kommentera. Men det brott hon nu misstänks för ska ha ägt rum i Varbergs kommun.

Med stämpling till mord menas att kvinnan i samråd med annan beslutat att utföra brottet eller försökt få någon annan att göra det. Det är också tänkbart att hon själv erbjudit sig att utföra brott.

- Stämpling är det tidigaste skedet i en brottsplanering, säger Eva Lotta Swahn.

Enligt kvinnans advokat, Göran Ruthberg, förnekar hon brott.

.

ANNONS