Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett steg närmare nytt kulturhus i Skärhamn

Ett nytt kulturhus i Skärhamn kan bli verklighet om ett par år. Nu finns en vision och en förprojektering att presentera för fullmäktige.

Tanken är att skapa ett kulturhus kombinerat med ett ungdomens hus. Det nuvarande kulturhuset, som byggdes på 1940-talet, är utdömt på grund av bristande säkerhet.

– Vi har fortfarande kvar bion där, men det är en tillfällig lösning. Av brandsäkerhetsskäl får vi bara ta in 140 besökare i biolokalen, säger Evike Sandor, kultur- och fritidschef i Tjörns kommun.

Kulturskolan håller till på Delta, ett hus som även inrymmer kulturpedagogpool samt kultur- och fritidscentrum. Där saknas en scen och lokalerna är inte anpassade för personer med funktionshinder.

Allt detta sammantaget gör att det måste till en lösning.

– Behovet är stort så vi har satt en snäv tidplan. I januari 2018 hoppas vi ha ett nytt kulturhus, om allt går vägen, säger Evike Sandor.

Det finns ingen prislapp på projektet. Det beror enligt kultur- och fritidschefen på att vissa aspekter inte är klara. För att få ned kostnaderna kan huset även inrymma andra verksamheter, kanske lokala företag och/eller lägenheter.

I rapporten som nu presenterats finns visionen om att samla Deltas verksamheter, bibliotek, turistbyrå, kafé och bio under samma tak. Där ska även finnas en multilokal som ska kunna ta emot upp till 600 personer.

Nu väntas fullmäktige ta ställning till förslaget den 11 juni.

– Vi får avvakta och se. Det är ju både en fråga om verksamhet och om budget, säger Evike Sandor.