Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker i Härryda har fått ta del av kostnadskalkyler för en eventuell simhall i kommunen. Arkivbild: Daniel Molund

Ett steg närmare en simhall i Härryda

Politikerna har fått ta del av kostnadskalkyler för en framtida simhall i Härryda kommun. Nu ska politikerna diskutera hur de tänker gå vidare med frågan.

Två konsultbolag fick 2015 i uppdrag att ta fram underlag på hur mycket det skulle kosta att bygga och driva en eventuell simhall. Bolagen skulle också titta på befolkningsutveckling, efterfrågan och eventuell placering. Nu har rapporterna presenterats för kommunstyrelsen.

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande ska träffa sina majoritetskollegor i veckan för att gå igenom rapporterna och prata hur de vill gå vidare.

Den styrande Alliansen, som ihop med Sportpartiet har majoritet i fullmäktige i Härryda har inte avsatt några medel till en simhall i budgeten. Enligt Per Vorberg finns många frågor som måste redas ut innan man kan ta något beslut i frågan. När det gäller kostnaderna för drift av en eventuell simhall ser han helst att den inte hamnar på kommunen.
– Mina kollegor i branschen har redan aviserat att de kan tänka sig höja skatten med 20-30 öre, men vi vill driva en ekonomiskt ansvarsfull politik och ställa de här kostnaderna i relation till andra kostnader, säger Per Vorberg.

Läs också: Så mycket kan en helt ny simhall kosta

För Sportpartiets Jan Inge Forsberg är simhallsutredningarna välkomna.
– Vi har velat ha en simhall rätt länge, vi sitter ju på mandat efter att ha drivit frågan. Det är vad jag uppfattar att gemene man vill ha, säger han.

I första hand ser han att någon annan aktör tar hand om driften men om det inte går att lösa tycker Jan Inge Forsberg att det är självklart att kommunen tar på sig det.
– Rapporterna visar att vi har en stor brist på simanläggningar i grannkommunerna och jag ser det som givet att en stor och välmående kommun som Härryda ska ha en simanläggning, säger han och uppger att Sportpartiet tänker arbeta in frågan i nästa budget och kriga för en anläggning.   

Socialdemokraterna har däremot med en simhall i sin budget för 2019. Och Mats Werner (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att rapporterna kommer med glädjande besked. Han uppger också att det här är en fråga som Härrydaborna kan vara intresserade av och att Socialdemokraterna vill bygga, men att det inte kommer att vara gratis med en simhall.
– Så här nära har vi inte varit någon gång, en simhall betyder mycket för folkhälsan, det tilltalar folk i alla åldrar och inte minst dem som har svårt att röra sig.

I rapporterna föreslås i första hand att simhallen placeras i Mölnlycke vilket Per Vorberg tycker är logiskt. En placering som Mats Werner tror kan vara en känslig.
– Om man ska få upp nyttjandegraden så kanske det inte är rätt. Möjligen att Landvetterborna kommer att söka sig dit, men hur det blir med Rävlanda- och Hindåsborna vet jag inte. De kanske väljer Borås, säger han.