Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett mindre flygplan har kraschat i Borås

Ett mindre flygplan har kraschat i Borås. Enligt räddningstjänsten ska flygplanet ha slagit ner mellan två hus i ett villaområde. Senare under tisdagskvällen bekräftade polisen att två män omkommit i olyckan. Under onsdagsförmiddagen meddelade polisen att det det rör sig om en man i 50-årsåldern och en man i 25-årsåldern som omkommit.

Larmet om flygkraschen kom till SOS Alarm vid 18.30 på tisdagskvällen.

– Det är en allvarlig olycka, där det utbrutit en mindre brand som vi släckt när vi kommit fram till platsen, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Sjö- och flygräddningscentralen lämnade över till den lokala räddningstjänsten 18.50. Ombord på planet ska två personer ha befunnit sig.

Enligt räddningstjänsten ska flygplanet inte ha kraschat in i någon byggnad utan ska ha gått ner mellan två villatomter.

Enligt Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket är det ett ultralätt flygplan som har havererat i Ekås, Borås. De fick in larmet vid 18.30 och började då att försöka lokalisera planet. När de gjort det har ärendet flyttats över den den lokala räddningstjänsten.

Strax efter klockan 21 meddelade polisen att två män dött i kraschen. Bild: Olof Ohlsson
Strax efter klockan 21 meddelade polisen att två män dött i kraschen. Bild: Olof Ohlsson

"Tog skydd när det small"

GP har pratat med ett vittne på platsen som såg planet i luften precis före kraschen.

– Jag såg nästan allt, men jag tog skydd när det small. Jag visste inte om planet skulle landa åt mitt håll, det var i någon form av spinn och snurrade i en spiral nedåt.

LÄS MER: Vittne till flygkraschen: "Jag tog skydd när det small"

Mannen berättar att han först trodde att det rörde sig om någon form av uppvisning, men när planet kom närmare och närmare marken förstod han att det inte var så.

– Då bestämde jag mig för att springa runt huset och ta skydd. Sedan hörde jag hur det small och då ringde jag 112, berättar mannen.

– Det gick så fort. Det började brinna direkt efter kraschen. Det var en sån smäll.

"Väldigt tragiskt"

Vid klockan 19.20 var en av fyra ambulanser kvar på olycksplatsen. Då var ännu ingen förd till sjukhus.

Vid 19.43 meddelade räddningstjänsten att man avslutat insatsen på platsen och att man inte hade någon information om skadeläget.

Strax efter klockan 21.00 under tisdagskvällen kunde polisen meddela att de två män som färdats ombord på flygplanet omkommit i olyckan.

– Båda två som färdats ombord på flygplanet har omkommit i samband med olyckan, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Planet som kraschade tillhör enligt Borås Tidning föreningen Borås Ultralätt flygklubb och det uppges ha köpts in 2016.

– Det som hänt är väldigt tragiskt. Våra tankar går till de drabbade familjerna, säger klubbens ordförande Craig Tivendale.

De omkomna männen i 50- respektive 25-årsåldern

Tivendale berättar att flygklubben i nuläget inte har någon detaljerad information om vad som hände när planet störtade.

Det aktuella planet används för utbildning av nya elever, men enligt Tivendale pågick det ingen lektion under den aktuella flygningen.

Under onsdagsförmiddagen meddelade polisen att det det rör sig om en man i 50-årsåldern och en man i 25-årsåldern som omkommit, båda från Boråsområdet.

Enligt Anna Göransson, presstalesperson i region Väst, kommer nu ytterligare förhör att hållas i den pågående utredningen som leds av polisens trafiksektion i Göteborg under dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.