Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fredags gick sista träningspasset på skidor för Tommy Bengtsson i Torred innan våren obevekligen segrade över snön. Bild: Camilla Moestedt

Ett krafttag för mer tid på snö och skidor

Han har åkt Vasaloppet 32 gånger, klättrat uppför Mount Everest två gånger samt cyklat hela vägen från Kungsbacka till Marocko. Nu tänker Tommy Bengtsson, 72, försöka bli snabbaste hallänning i sin åldersklass på 100 meter sprint. Samt börja träna stavhopp.

Det är en kamp mot tiden. Snön i Tommy Bengtssons trädgård hemma vid torpet i Torred har den senaste veckan smält i en rasande takt. Men så sent som i fredags hade han fortsatt två skottkärror snö kvar som han lyckats spara undan vårsolen. Det räckte till en sista skidtur för säsongen, ganska precis en månad efter att han gått i mål i årets Vasalopp - som siste man över mållinjen.

Tommy berättar målande om loppet och hur han nådde sista repdragningen i Eldris, med två minuter till godo, vilket Kungsbacka-Posten var först att skriva om.
– Det var en fantastisk känsla när jag insåg att jag verkligen gjort det. Och en revansch efter att ha brutit loppet förra året för första gången, vilket förstås var en stor besvikelse då jag äntligen fått min åtråvärda orangea veteranväst, säger Tommy Bengtsson.
– Att jag inte fixade det där och då berodde mest på att jag helt enkelt var för upptagen av att fotografera och dokumentera längs banan, så jag glömde helt enkelt bort tiden då jag är en obotlig tidsoptimist, förklarar han.

I år gick det bättre, beroende på hur man ser det.
– Jag tog mig i mål som absolut siste man på 12 timmar, 30 minuter och 32 sekunder.  Jag var så förbannat nöjd och anser att det är mitt bästa lopp genom tiderna, säger Tommy Bengtsson som dock även kan stoltsera med att kört samma sträcka på sju timmar och tolv minuter som bästa tid.
Tränar gör han som sagt hemma i trädgården i Torred strax utanför Kullavik där han kör varv efter varv runt huset på en egenhändigt tillverkad bana på 125 meter av ihopsamlad snö.

I fredags gick sista racet i trädgården iförd skidkläderna innan våren äntligen segrade. Men Tommy har redan siktet på nästa års lopp. Samt att han tänker börja träna sprint och stavhopp.
– Målet är att bli snabbaste hallänning på 100 meter i min åldersklass, säger Tommy som redan dragit igång träningen på Slottsskogsvallen.
När han inte tränar står han gärna i trädgården och målar.
– Jag jobbade som bildlärare i många år innan jag gick i pension och har även ställt ut en del, berättar Tommy och visar några av sina alster som fyller väggarna i huset.
– Och så vandrar jag gärna. Både i de svenska fjällen där jag och frugan bland annat besökt Kebnekaise ett 20-tal gånger, och jag själv två gånger varit i Himalaya där jag 2012 respektive 2014 lyckades ta mig till Mount Everest basecamp 5 300 meter över havet).

Nu återstår knappt ett år till nästa års Vasalopp. Då Tommy förstås kommer vara på plats, för att än en gång utmana sig själv.
– Då ska jag vara ännu bättre förberedd. Och slutar gör jag inte förrän tidigast 2022, då Vasaloppet fyller 100 år, vilket blir nästa milstolpe.