Ett jätteskutt mot drömkarriären

Under hösten har tio unga entreprenörer korsbefruktats med kreativa företag ute i Europa. Nu är de hemma i Ale igen, fulla av entusiasm och nya erfarenheter.

ANNONS
|

I den senaste nyföretagarmätningen hamnade Ale på plats 179 av landets 290 kommuner, en position som kommunens näringslivschef Pia Areblad var långt ifrån nöjd med. – Jag funderade över hur vi kan börja flyga. Eftersom kreativa näringar har visat sig vara en motor för tillväxt kändes Excite-projektet helt rätt, säger Pia Areblad. När GP träffar fyra av entreprenörerna skvallrar deras ansiktsuttryck om att tiden i Europa har varit berikande. Malte Leifsson, som nyligen startat eget som frilansmusiker, är just hemkommen från sin vistelse hos ett skivbolag i Slovakien. – Min vistelse har verkligen berikat mig. Jag har fått vara med i ett produktionsteam som anordnat jazzfestivaler och gett min input hur ett kreativt centrum i Kosice kan utvecklas, säger Malte Leifsson. En annanutbytesdeltagare är Emelie Kastberg som för ett år sedan startade filmproduktionsbolaget Alltio tillsammans med sin kompis Linnea Jensen. – Vi är lyckligt lottade som fått vara med om detta. Vi har varit hos Slovakiens mest framgångsrika filmproduktionsbolag och det har varit otroligt spännande att utbyta erfarenheter och synsätt med dem, säger Emelie Kastberg. Hon får medhåll av sin kollega som berättar att de inte tvekade en sekund när utbytesmöjligheten dök upp. – Det känns som vi har hamnat mitt i smeten. Vi har fått ett europeiskt nätverk och lärt oss massvis, dels hur branschen fungerar, men också att våga gå utanför gränserna. Vi kommer definitivt ha ett fortsatt utbyte med filmbolaget i Slovakien, säger Linnea Jensen. Den fjärde deltagaren drömmer om att starta en egen skönhetssalong och fick chansen att vistas hos ett enmansföretag i Bilbao i Spanien. – Jag har gjort naglar som en hobby under flera år och fick se att den här möjligheten fanns. Vi har haft ett jättebra utbyte jag och kvinnan som driver salongen i Bilbao. Min förhoppning är att öppna egen salong nästa år, säger Lina Askne. Pia Areblad berättar att en av tankarna med Excite är att de unga entreprenörerna ska våga testa sina idéer. – 60 procent av jobben som våra barn kommer att ha är inte uppfunna ännu. Det är viktigt att våga släppa spärrar och öppna för utbyten. Att anlita en lokal företagare som håller på med exempelvis foto eller marknadsföring öppnar för nytänkande. …Kreativa näringar kan slå upp dörrar, säger Pia Areblad.

ANNONS

Fakta: Europeiskt utbyte

  1. Ale kommun har under hösten deltagit i EU-projektet Erasmus för unga företagare som är ett gränsöverskridande utbytesprogram för att ge blivande eller nya företagare möjlighet att lära av erfarna småföretagare i andra länder.
  2. Åtta unga européer inom kreativa näringar har satt sitt avtryck hos lika många Aleföretag, och tio entreprenörer från orten har vistats hos likasinnade företag runt om i Europa.
  3. Tanken med projektet är att entreprenörerna ska få nya erfarenheter och utveckla ett europeiskt närverk.
ANNONS