Etiopien: Åklagaren väntas visa film

ANNONS
|

–Såvitt vi vet så kommer det vara åklagarens dag. Sedan kan det ju alltid utveckla sig på något annat vis, säger Sveriges ambassadör Jens Odlander i telefon från Etiopien till TT.

Själv kommer inte Odlander att vara på plats i rättssalen under tisdagen, men personal från svenska ambassaden kommer att finnas representerad.

Påstås vapenträna

Tidigare denna månad, då de inledande förhandlingarna hölls, begärde svenskarnas advokater att få tillgång till allt bevismaterial mot sina klienter, men fick avslag. Domaren svarade helt sonika att de får ta del av bevisen under rättsprocessens gång.

I detta material finns den film där svenskarna – enligt åtalet – bland annat påstås träna med vapen. Denna film väntas visas under tisdagen och en inte alltför djärv gissning är att försvaret då kommer att kräva att tekniskt få granska den. Frågan är hur domaren ställer sig till ett sådant krav – i förra veckan gick han i princip helt och hållet på åklagarsidans linje.

ANNONS

För ambassadens del handlar det under det skede som nu pågår att spela en traditionell observatörsroll.

–Vi har legat på om bättre översättning och bättre ljudsystem, så nu får vi se om det har givit resultat, säger Odlander.

Usel tolkning

Tolkningen under processen i den slitna rättssalen i förra veckan var under all kritik, vilket även bevittnades av TT och andra tillresta medier.

Jens Odlander har själv inte träffat svenskarna den gångna veckan, men annan ambassadpersonal har varit på besök i fängelset.

–De mår fortfarande efter omständigheterna väl, men de oroar sig för att få sjukdomar. Jag kommer att träffa dem inom kort. Det är dags nu.

Johan Persson och Martin Schibbye påstås enligt åtalet ha använt sina yrken för att sprida propaganda för den i Etiopien terrorstämplade organisationen ONLF.

Båda nekar bestämt till alla anklagelser om terrorism.

ANNONS