Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungsbacka och Härryda ersätter röstmottagarna cirka 1 000 kronor mer än vad de får för samma syssla i kommunerna Orust, Tjörn och Stenungsund. Bild: Stefan Bennhage

Ersättningar för röstmottagare varierar kraftigt

Lika lön för lika arbete gäller inte för röstmottagare och vallokalernas ordförande. I Härryda och Kungsbacka tjänar valarbetarna en tusenlapp mer än i kommunerna i Bohuslän.

23-26 maj är det åter dags för svenskarna att rösta – denna gång i valet till Europaparlamentet. För att organisera röstningen är kommunerna beroende av att människor ställer upp som bland annat röstmottagare. 
Arbetet innebär att man bland annat förbereder vallokalen, tar emot de röstande, prickar av på röstlängden och tar emot röster samt räknar röster. För detta utgår en ersättning som inkluderar arvode för en utbildning. Det är valnämnden i kommunerna som beslutar om dessa, så hur många kronor man får arbetet beror på i vilken kommun hen bor. 

I Härryda kommun får en röstmottagare 3 000 kronor medan den som leder arbetet i vallokalen och ansvarar för att allt går rätt till, det vill säga vallokalens ordförande ersätts med 3 800 kronor. 
För samma jobb i Stenungsund är arvodet 2 000 kronor för röstmottagare och 2 900 kronor för ordföranden. Då är visserligen Stenungsund en av de mindre kommunerna. 
Men Weine Samuelsson (M) som är ordförande i valnämnden i Härryda tror ändå inte att nivån på arvodet spelar så stor roll för att lyckas i rekryteringen.
– Nej, det tror jag inte. Vi har många som återkommer år från år. Vi har haft väldigt lätt att rekrytera. Det är många som vill jobba.
Både Mölndal och Partille höjde nyligen ersättningen för att de haft det svårt att rekrytera valarbetare. 

I Stenungsund är politikerna nu på väg att fastställa de arvoden som gällde vid det allmänna valet i höstas. Någon större höjning från den som var vid EU-valet för fyra år sedan är det inte tal om trots att kommunen är en av de i Göteborgsregionen som har lägst ersättning till röstmottagare. Marcus Starcke är kanslichef i Stenungsunds kommun. 
– Inför beslutet redogör vi från förvaltningen att flera kommuner har höjt ersättningarna efter att ha haft problem med att rekrytera främst ordförande och vice ordförande till vallokalerna. Vi kan se tendenser här också men bedömer inte att det är ett problem som motiverar en höjning, säger Marcus Starcke. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.