Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Erkände efter broderns besök i häktet

Mannen i övre tonåren förnekade att han tänkt eld på sin gamla förskola och orsakat skador för nio miljoner kronor. Men efter att hans storebror besökt honom i häktet kom erkännandet: – Det var jag som tände på, säger han i förhör.

Ett tjugotal brandmän kämpade med att släcka den kraftiga branden vid den övertänd förskola i Falköping i början av augusti i år. Under flera timmar arbetade de med eldhärjade byggnaden som de tillslut fick låta brinna ner till grunden.
Det var en väktare som larmat efter att ha sett hur svart rök kom från byggnaden. Det var snart en fullt utvecklad brand och hela gatan vid förskolan fick spärras av.

Spåren ledde till en man i övre tonåren. Han har nu åtalats för mordbrand. I stämningsansökan framgår det att mannen antingen ska ha hällt ut miljödiesel mot väggar och golv i ett förrådsutrymme i skolbyggnaden eller ha hällt miljödiesel mot väggen innanför ett av förskolans fönster som vetter mot utrymmet. Därefter ska han ha tänkt på, enligt misstankarna.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att byggnaden var värd nio miljoner kronor.

Storebrodern fick fram erkännandet

I förhör ska mannen ha sagt att han "vidgår att han orsakat branden" men att han "förnekar uppsåt", enligt stämningsansökan.
Men till en början förnekade han brott helt.
– Jag funderar själv på vem det kan vara. Det är mitt gamla barndomsdagis. Jag fattar inte att någon kan tända eld på den byggnaden, säger han till polisen.
Men sedan fick han ett besök i häktet - av sin storebroder. Då kom erkännandet.
– Det var jag som tände på, säger han då till polisen.

Han berättar att han spelat Pokémon Go med en kompis. När de sagt hejdå till varandra ska han ha gått till förskolan. Inne i förrådsbyggnaden ska han ha stått och rökt. Han säger till polisen att han sedan kastade i väg fimpen mot ett hörn inne i förrådet. Han berättar att det såg ut som om någon hade kissat i hörnet och när fimpen landade där började det brinna. Mannen säger att han försökte stampa på lågorna. När han inte såg några fler lågor ska han ha cyklat hemåt.

Storebrodern trodde honom inte

Polisen tror honom inte. Inte storebrodern heller.
Då kommer mannen med en annan version. Han säger att han hade brännbar vätska hemma hos en kompis. Detta ska han ha haft med sig när han var i boden. Han ville dock ha flaskan med sig hem men ville inte ta med sig dieseln. Han bestämde sig därför att hälla ut detta i förrådet, säger han till polisen.
När han sedan rökt klart skulle han göra sig av med fimpen.

– Jag knäppte iväg den. Den hamnade i dieseln… Ja, säger han till polisen.
Polisen påstår dock, i förhör med den åtalade att de testat att göra på det sätt som mannen förklarar i filmen - det vill säga knäppa i väg en fimp i cirka en liter miljödiesel - det började inte brinna.
– Jag vet inte hur ni gjorde. Jag knäppte iväg min cigarettfimp och det började brinna, svarar han på det.

LÄS MER: Kraftig brand i förskola

Åtalad sedan tidigare

Vid tillfället för branden stod huset tomt. Byggnaden hade tidigare använts som förskola. Efter det ska ensamkommande flyktingbarn ha huserat där men målet var att fortsätta med förskoleverksamheten under hösten. Kommunen fick därför sitta i krismöte och letade efter ersättningslokaler för att kunna ta hand om ett trettiotal barn som skulle ha börjat på förskolan i augusti, rapporterade SVT Nyheter Väst om i samband med händelsen.
Mannen är sedan tidigare åtalad för förberedelse till mordbrand på en annan skola i Falköping. Denna den fjärde juli i år.

– Den misstänkte har begett sig till skolan medförandes bland annat ett hammarliknande föremål, brännbar vätska, en petflaska och tidningspapper, han har därefter med det hammarliknande föremålet gått runt skolan för att rekognosera, varpå han iordningsställt petflaskan med brännbar vätska och ihoprullat tidningspapper och antänt denna, sa extra åklagare Berit Andreasson då i ett pressmeddelande.

Filmades av ett vittne

Ett vittne ska ha sett händelsen och filmat delar av det med sin mobil.
– Den misstänkte har troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. Som bevis finns även fotografier av petflaskan med innehåll samt ett par tomma bensinflaskor som fanns kvar på platsen då räddningstjänsten kom dit, sa åklagaren.

GP har sökt advokaten under fredagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.