Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Erkände att han dödade Albin - sörjde med offrets familj

Redan under mordkvällen för tre år sedan erkände mannen i 20-årsåldern för en nära anhörig att han dödat sin vän Albin Einarsen. Dagen efter skickade han ändå ett sms till Albins mamma där han uttryckte sin oro över att Albin inte kommit hem: "hoppas inte det har hänt något". Kort därefter stod det klart - Albin var död. Och under en sammankomst på bårhuset deltog och sörjde mannen i 20-årsåldern tillsammans med Albins familj.

På onsdagen startar rättegången mot den man i 20-årsåldern som misstänkt för att ha mördat sin vän Albin Einarsen, 16.

Albin hittades död i en bäck i ett skogsområde i Halmstad för nästan tre år sedan men det var först i början av året som polisen kunde gripa den misstänkte mördaren.
Mannen i 20-årsåldern pekades då ut av en nära anhörig. Redan på mordkvällen för tre år sedan erkände han för henne vad han gjort.
– Han berättar för mig att Albin är död och... Men jag trodde ju inte på det från första början men då visade han två bilder på Albin och där såg man att han var död, berättade den anhörige för polisen i förhör i början av året.
– Han blev skitledsen och tårarna bara rann på honom, fortsatte hon.

LÄS MER: Sms:et som kunde ha avslöjat Albins mördare 

Smsade Albins mamma

Det var redan under mordnatten som Albins anhöriga började bli oroliga över att Albin inte kommit hem. Mannen i 20-årsåldern uttryckte även han sin oro, bland annat i sms till Albins mamma:

"Har Albin kommit hem ännu är jätteorolig för honom" skrev han strax efter nio morgonen därpå.

Albins mamma svarade att hon inte hört "ett ljud" från honom.
"Vart kan han vara tror du? Är så sjukt orolig ifall det har hänt något. Hoppas inte det har hänt något", skrev han också.

Med jämna mellanrum under förmiddagen skickade mannen i 20-årsåldern till Albins mamma och frågade om hon visste något.

Kom till bårhuset

Samtidigt hade polisens arbete på mordplatsen startat.
På morgonen hade en man som var ute på morgonpromenad upptäckt Albins döda kropp i bäcken.

Och under dagen fick en anhörig till Albin identifiera honom på bårhuset.
Till bårhuset kom även mannen i 20-årsåldern.
– Det har kommit fram uppgifter om att det är en sammankomst på bårhuset och där deltar han med övriga av offrets familj, berättar Gisela Sjövall.

Albins mamma berättade i förhör om att hon hörde hur den nu mordmisstänkta uttrycker sin ilska över att Albin dödats: "Jag ska ta den jäveln det lovar jag", har hon berättat i polisförhör att han sa.

En annan anhörig till Albin har berättat för polisen att mannen i 20-årsåldern ville se Albin. Hon uttryckte för polisen att hon tyckte att det var "opassande" och att det var "obehagligt" medan Albins mamma förstod att han bara ville ta farväl av sin vän.

"Jätterädd och jätteledsen"

Förutom att delta i den närmaste familjens sörjande ordnade även den åtalade mannen och en anhörig till honom en minnesstund för Albin.
Och en person har berättat att mannen i 20-årsåldern ofta var och la blommor på Albins grav.

Samtidigt bar han på den mörka hemligheten att han dödat sin kompis. Det tog tre år innan han erkände vad han gjort. Efter att ha pressats av polisen i förhör valde mannen tillslut att berätta att det var han som dödade Albin.

Han menar dock att han inte hade uppsåt och anser att brotten ska rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död.
– Jag blev jätterädd och var jätteledsen, var helt förstörd för någonting som hände som inte var meningen och hända liksom, har han sagt i förhör om vad han kände när han insåg att han dödat sin vän.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.