Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ensamma flyktingbarn<br>blev svår uppgift för Mölndal

"Vi fick ett väldigt tufft åtagande när Mölndal förra året blev en av landets fyra transitkommuner för ensamkommande flyktingbarn."
Det är chefen för arbets- och familjestödsförvaltningen Anna Lena Sellergrens förklaring till att så många unga flyktingar fortfarande bor kvar på kommunens två institutioner, Baggiumhuset i Kållered och Nätverkscent-rum i Fässberg. Flyktingbarnens situation blev i förra veckan föremål för en interpellation i kommunfullmäktige av miljöpartiets Ulrika Frick, se GP den 12 april.

Bakgrunden till den uppkomna situationen är att Mölndal förra sommaren blev en av landets fyra transitkommuner för ensamkommande flyktingbarn. Övriga kommuner är Solna, Sigtuna och Malmö. Meningen var att ungdomarna snabbt skulle slussas ut till så kallade anvisningskommuner ute i landet, men väldigt få tog emot dem. Därför blev de kvar i Mölndal under hela asyltiden och de som därefter fick permanent uppehållstillstånd blev skrivna där.
- Det blev tufft för oss. Vi är en relativt liten kommun och fick plötsligt väldigt många ungdomar att ta hand om, säger Anna Lena Sellergren, men försäkrar att förvaltningen gör allt i sin makt för att på bästa sätt hitta en trygg tillvaro för dem.
Det handlar om cirka 34 ungdomar som i dagsläget väntar på att hitta ett eget boende i Mölndal. Men deras behov skiftar och tillgången på bostäder är mycket begränsad. Familjehem är inte aktuellt, enligt Anna Lena Sellergren eftersom det handlar om ungdomar mellan 16 och 18 år.
- De är stora i sina hemländer, har ofta klarat sig själva och att få in dem i nya hem låter sig inte så lätt göras, säger hon.

Därför blir det andra varianter, till exempel referensboende, vilket innebär att kommunen har förstahandskontraktet på bostaden men som ger ungdomen en referens för att senare få ett eget förstahandskontrakt.
- Vi jobbar också på en utsluss från institution till eget boende, vilket betyder att de en period bor i lägenheter med hög tillsyn.

Man försöker i möjligaste mån hitta lösningar så nära ungdomarnas önskemål och behov som möjligt. För det handlar ju inte bara om boendet, de behöver ställföreträdande föräldrar eller en god man, skolan ska fungera, ja, hela vardagen. En del behöver mycket hjälp, andra mindre. Spännvidden är stor i vad de klarar och en del är mer redo än andra.
- Det beror helt på vilka förhållanden de kommer ifrån, säger Anna Lena Sellergren.
- Vi har också ett långsiktigt ansvar, det är en lång process innan de är integrerade i Sverige och ute i arbetslivet, fortsätter hon och passar på att ge ungdomarna beröm för deras oerhört positiva attityd och vilja att lära sig språket och landa här.

I dag har trycket lättat något för Mölndal. Nyanlända ungdomar slussas snabbare ut till kommuner ute i landet och transittiden i Mölndal är omkring två veckor.