Till hösten flyttar gymnasiet in här, i det nybyggda kultur- och utbildningscentrumet Kulturum,
Till hösten flyttar gymnasiet in här, i det nybyggda kultur- och utbildningscentrumet Kulturum,

Endast 39 sökte till nybyggt gymnasium

ANNONS
|

Bara 39 behöriga niondeklassare har valt att söka något av Partille gymnasiums sex nationella program i första hand. Studie- och yrkesvägledaren Robert Frykner sticker inte under stol med att siffrorna är en aning nedslående.

– Ja, det är klart. Vi hade hoppats på att de skulle öka lite grand redan nu, säger han.

Partille gymnasium, som fram till nu hetat Porthälla, har likt en lång rad lite äldre gymnasier i kommunerna runt Göteborg kämpat mot vikande ansökningstal de senaste åren. Mot den bakgrunden beslutade politikerna i Partille att satsa på en helt ny gymnasieskola. Till hösten flyttar gymnasiet in i det nybyggda kultur- och utbildningscentrumet Kulturum, där man hamnar under samma tak som till exempel biblioteket.

ANNONS

Ändå har Partille alltså inte lyckats locka särskilt många nior att hänga med på resan. Nu hoppas Robert Frykner på Partille gymnasium att effekten sätter in för fullt nästa år i stället. När eleverna som nu går i åttan ska välja gymnasium kommer Partille ha något mer konkret att visa upp, inte bara en byggarbetsplats som nu.

– Vi är optimistiska på sikt, när allt är klart med den nya skolbyggnaden. Sedan får vi också nya Partille Arena där Sävehof spelar. Den kommer skolan ha tillgång till. Då har vi ett bra koncept, säger Robert Frykner.

39 förstahandssökande elever är bara en handfull mer än den siffra som nu nedlagda Ale gymnasium noterades för 2012. Bara ett par månader senare fattade de lokala politikerna beslut om att avveckla skolan. Men politikerna i Partille är oförändrat övertygade om att det lokala gymnasiet har en ljus framtid. Det menar Angela Fasth (M), nybliven ordförande i utbildningsnämnden.

–Det här är en långsiktig satsning. Du kan aldrig veta säkert vad som händer i framtiden, men vi skulle inte ha satsat om vi inte hade trott på skolan. Nu börjar elevkullarna bli större och vi har väldigt engagerade elever och personal, säger hon.

ANNONS

Fakta: Så många sökte

ProgramAntal

Bygg7

El och energi5

Estetiskt4

Fordon6

Naturvetenskap6

Samhällsvetenskap11

Summa39

Fler elever kan tillkomma under våren och tidiga hösten, eftersom det går att göra ändringar i ansökningarna. Under fjolåret började till slut betydligt fler elever i Partille än vad de första ansökningssiffrorna indikerade.

ANNONS