Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På 1970-talet var Stretered ett av landets största vårdhemsområden för funktionshindrade.

En vårdepok går i graven

I veckan fattades beslut om att definitivt avveckla Göteborgs och regionens koppling till Stretered. Tidigare, ett välkänt vård- och omsorgsområde, men sedan flera år ett etablerat bostadsområde i Mölndal.

Regionfullmäktige klubbade i veckan beslutet om att avveckla det kommunalförbund som Göteborgs stad och det tidigare landstinget, numera Västra Götalandsregionen, haft tillammans för att förvalta Stretered.

På 1970-talet var Stretered ett av landets största vårdhemsområden för funktionshindrade. Då bodde omkring 700 vuxna och barn där. Men när beslut fattades 1989 om att varje kommun själv skulle ha ansvar över vård och skola sades avtalet upp. Därefter hyrde Mölndals stad flera lokaler innan mark och byggnader successivt såldes av.

I dag är området, som till stora delar går under namnet Tulebo, ett populärt bostadsområde med bland annat skola och förskola. Och området, nära skog, ishall, fotbollsplaner och badsjö, kommer att bebyggas vidare.

En detaljplan för ett 50-tal bostäder har nyligen vunnit laga kraft och en annan för 44 bostäder är nära förestående att antas.

– Målet är att fullmäktige ska kunna godkänna den planen i juni, säger Gustav Magnusson, exploateringsingenjör i Mölndals stad.

Därutöver äger Mölndals stad en stor bit mark i området som det ännu inte fattats något beslut kring.

– Det finns cirka 50 hektar skogsmark som är fullt byggbart i området och det kan bli många nya bostäder om den marken utnyttjas, säger Juri Sonn som varit ansvarig tjänsteman och chef för kommunalförbundet som förvaltat Stretered i många år.

Det var i slutet av 1990- talet som den sista boendegruppen fanns på Stretered.

– När vi successivt hittade nya bostäder i hemkommunerna började verksamheten att avvecklas bit för bit.

Enligt regionens finanschef Lars Hillerström har försäljningen varit en god affär för ägarna Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

– Markförsäljningar av fastigheten Stretered har skett i etapper. Tillsammans med ett driftöverskott har det inneburit ett plus på 186 miljoner som delats ut till ägarna.

Göteborgs stad har fått 106 miljoner kronor i sin kassa och regionen 80 miljoner. Mölndals äger nu merparten av marken och byggnaderna. Men även Baggium och Hultagården har verksamhet i Stretered och viss del av marken har sålts till privata byggföretag.

Streteredsområdet bestod från början av två delar – Stretered som användes för vuxenomsorg och Sagåsen som användes för omsorg om barn. Den senare ägs sedan flera år tillbaka av Migrationsverket.