Så här kan Stenungstorg komma att se ut i framtiden enligt en visionsbild som Citycon, Stenungsunds kommun, Västtrafik och Stenungsundshem tagit fram. I mitten syns punkthuset med bostäder. Fotomontage: Stragisk arkitektur AB

 
  
 
 
 
  Normal
  0
  
  
  21
  
  
  false
  false
  false
  
  SV
  JA
  X-NONE
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 


 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Normal tabell";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Cambria;
	mso-ascii-font-family:Cambria;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Cambria;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

  
 
Så här kan Stenungstorg komma att se ut i framtiden enligt en visionsbild som Citycon, Stenungsunds kommun, Västtrafik och Stenungsundshem tagit fram. I mitten syns punkthuset med bostäder. Fotomontage: Stragisk arkitektur AB Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  

En tydligare stadskärna ska skapas i Stenungsund

Nya bostadshus intill gallerian, en kvartersstad på de nuvarande parkeringarna, ett resecentrum och stadsgata i stället för genomfartsled. Stenungstorg kommer att ändra skepnad.

ANNONS
|

Just nu bollas, prövas och förkastas olika alternativ till hur Stenungstorg och kringliggande mark ska användas i framtiden. När tjänstemän och politiker satt ned foten väntas framåt sommaren flera detaljplaner komma ut på samråd och allmänheten ska få tycka till.

Men i stora drag handlar det om att förtäta kring torget med bostäder och handel och knyta centrum tydligare till järnvägen där det nya resecentrumet för kollektivtrafik ska byggas 2022. Stefan Svedhem är projektledare för centrumutvecklingen i Stenungsund.

– I dag möts man av en massa parkeringar och ett köpcentrum. Tanken är att skapa ett centrum att vilja leva och vara i. Lite mer stadsmässigt, med små torg och gågator mellan bostadshusen.

ANNONS

En konsekvens av nya resecentrum blir att Göteborgsvägen som i dag går parallellt med järnvägen måste flyttas närmare torget. I och med det görs vägen smalare och delas av med en rondell. Den tillåtna hastigheten sänks till 40.

Syftet är att minska mängden trafik genom centrum genom att göra Göteborgsvägen mindre attraktiv som genomfartsled.

– Vi har flera ringleder så vi ska försöka leda trafiken till exempelvis industrierna den vägen i stället. Man ska inte åka till centrum om man inte har ett ärende här, säger Stefan Svedhem.

Parkeringar planeras i stället på andra sidan järnvägen samt på taket på en handelsfastighet norr om torget. En idé är att inga tunga transporter ska ske till gallerian utan i stället bygga en omlastningscentral utanför centrum varifrån varorna körs ut.

Centrumomvandlingen i Stenungsund kommer ske successivt över en längre tid. Det första som kommer märkas är nya bostäder, handel- och servicelokaler som gallerians ägare Citycon planerar vid parken intill kulturhuset Fregatten. Vid hörnet av den stora parkeringen vid Stenungstorg, där Systembolaget låg tidigare, vill företaget även bygga ett högt punkthus med bostäder.

Sammanlagt rör det sig om 150-180 lägenheter. Upplåtelseformen är inte beslutad än.

– Stenungsund är på frammarsch. Här finns många kvaliteter och med ett nytt resecentrum och i framtiden kvartstrafik på Bohusbanan kommer det bli attraktivt att bo här och pendla till Göteborg, säger Magnus Bergman, fastighetsutvecklingschef för Citycon.

ANNONS

Även Stenungsundshem planerar bostäder i centrum intill nuvarande vårdcentralen, men de ligger längre fram i tiden. Som en ljudbarriär mot järnvägen och bostäderna närmare köpcentret är dessutom tanken att bygga kontorslokaler.

Stenungsunds kommun har en vision om att bli 10 000 fler invånare till år 35 000. I dag bor där 26 400 personer.

ANNONS