Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En till sjukhus efter blixtnedslag

Två personer skadades när blixten slog ner i ett uthus, en fick föras till sjukhus i ambulans.

Vid 14-tiden på måndagen slog blixten ner i ett elskåp i Simonstorp, Brålanda. Strax därefter kom larm om blixtnedslag i en högspänningstransformator i Svenljunga.

I Tösse, Åmål, rapporteras två personer som befann sig i ett uthus ha skadats av blixten. En av dem fördes till sjukhus, men det är oklart hur allvarliga skadorna är. Från Kinnarumma, Viskafors rapporteras översvämning i garage och på hotell Edvard i Lidköping rinner det vatten in i lobbyn.

Under eftermiddagen rapporterades också många mindre bränder och fler översvämningar i fastigheter.

SMHI varnar för mycket kraftigt åskväder i sydvästra Sverige, längs ett band som sträcker sig från Vänern ner till Skåne.
– Det är redan mycket åska i området. I samband med det får man väldigt kraftigt, skyfallsliknande nederbörd där även hagel kan vara inblandat, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.


Ovädret förväntas röra sig upp nordost över landet men försvagas under kvällen. Det finns risk för åska även i Dalarna, Värmland och Örebro, möjligen också Östergötland, men där har ingen varning utfärdats.


Väderutvecklingen nu beskrivs som allvarligare än det åskväder som drabbade södra Sverige för drygt en vecka sedan, då tio personer skadades när blixten slog ner på Bråvallafestivalens område i Norrköping.

– Då var det inte varningsläge, varken inför eller när vi analyserade det i efterhand, säger Eva Strandberg.


För att varna för åska krävs prognoser om minst 500 blixtnedslag under sex timmar inom ett visst område.
– Eftersom vi nu väljer att varna så kan man se detta som ett mer allvarligt oväder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.