Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antik spänning. Frida Gustavsson och Fredrik Seger som arbetar på Göteborgsregionen besöker Retro Form Antik i Krokslätt. Vintagebutiken är med på den nyframtagna Second hand-kartan. Bild: Kajsa Sjölander

En skattkarta för fyndpirater

Nu kan miljömedvetna vintagefantaster unna sig ett brett leende. Göteborgsregionens kommunalförbund har tagit fram en utförlig karta över second hand-affärer och på lördag firas lanseringen med en mängd olika events.

Denna vecka pågår "Europa minskar avfallet", en åtta dagar lång EU-kampanj som syftar till att väcka konsumenternas eftertanke.
– Det anordnas mängder av aktiviteter kring avfall och hållbar konsumtion runt om i Europa, berättar Frida Gustavsson, kommunikatör vid GR. 
I Göteborgsregionen har fokus satts på återanvändning genom second hand-shopping. 
– Avfallsmängderna ökar. Vi behöver köpa mindre och återanvända mer för att vända den negativa trenden, säger Fredrik Seger, regionplanerare vid GR.

På lördag anordnas 33 olika evenemang i Västsverige. Bland annat intar en discjockey Myrorna på Järntorget, hos Erikshjälpen i Kortedala blir det modevisning och i Emmaus butik på Linnegatan kan kunderna få stylingtips av en så kallad personal shopper.
I vintageaffären Retro Form Antik, på Mölndalssidan i Krokslätt bjuds det på fransk afton med ingredienserna trubadur, kaffe och croissant. 
– En musikervän till mig kommer spela Edith Piaf, han har en mörk röst så det blir väldigt effektfullt, säger affärsinnehavaren Yann Beaunez.

Han berättar om sin stora kärlek till gamla prylar, och att det var den som fick honom att nyligen starta den lilla vintagebutiken. Här finns antikprylar från 1700-talet, men även retrokläder från 1960-talet. 
– Jag upplever att äldre saker är mer levande. Dessutom finns det en spännande historia bakom dem, säger Yann Beaunez. 
Förutom att öka återanvändningen hoppas kollegorna på GR att second hand-satsningen ska väcka eftertanke. Ett enkelt knep som de själva brukar ta till för att inte göra onödiga inköp är att räkna till 10.

– Att ta sig en funderare om man verkligen behöver köpa just den där grejen är viktigt för miljön. Metoden att räkna till tio är faktiskt väldigt effektiv, många inköp är både onödiga och spontana, säger Fredrik Seger.
Personligen gillar han att kika i second hand-affärer efter köksprylar. 
– Jag har bland annat köpt gjutjärnspannor och rostfria skålar, de håller för evigt och lite äldre design är ofta riktigt snygga, säger Fredrik Seger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.