En person skadad av bomb i hemmet

ANNONS
|

– Jag kan bekräfta att det är en sprängladdning som har detonerat på platsen. Den var placerad utanför källaren till huset. De materiella skadorna är ganska begränsade. Jag vill inte spekulera i vad det är som kan ligga bakom det här, säger insatsledaren Mats Hvit till GP:s reporter på plats.

I huset, som ligger ute på landet vid det som kallas Stabyrakan på vägen från Kungälv till Kärna, bor en tvåbarnsfamilj.

Splitterskador

44-åringen uppges ha ådragit sig omfattande splitterskador och fördes till Sahlgrenska med ambulanshelikopter. Mamman och ett av barnen var inomhus vid explosionen och har tagits omhand av polisens personal på plats. Det andra barnet, en vuxen son, befann sig i en annan byggnad på tomten.

ANNONS

Samtliga kommer att höras av polisen under förmiddagen.

– Jag ser det inträffade som mycket allvarligt. Vi rubricerar det här som mordförsök, säger Thord Haraldsson, polisens utredningsansvarige på plats.

Hittills har polisen hört grannarna. Den drabbade mannen är ännu under behandling och har ännu inte kunnat lämna några uppgifter till polisen.

Okända motiv

44-åringen och hans hustru driver ett par mindre företag tillsammans. I en av firmorna finns, enligt uppgift från skattemyndigheten, relativt stora skulder. Polisen vill inte spekulera i om detta skulle kunna vara anledningen till dådet:

– Vi vet ingenting om eventuella motiv ännu. Vi vet faktiskt inte heller vem sprängningen är riktad emot, summerar Björ Blixter, polisens presstalesman.

Ingen – varken pappan, mamman eller den vuxne sonen – figurerar i belastningsregistret.

Bombgrupp på plats

Polisens bombgrupp sökte av området, bland annat med en bombhund, och en teknisk undersökning har inletts.

Området är fortfarande avspärrat. Under morgonen och förmiddagen sträckte sig avspärrningarna ungefär 500 meter från huset ner till huvudvägen mot Kärna och inkluderade även ett närliggande hus som ligger 100 meter därifrån. Även det huset utrymdes.

Ingen mer laddning har hittats.

–Det fanns bara en sprängladdning, säger Björ Blixter.

Det har även cirkulerat rykten om en sprängladdning i Munkegärdesgatan i Kungälv i natt, men det stämmer inte enligt polisen.

ANNONS

– Vi åkte dit för att underrätta anhöriga om vad som hade hänt. De var dock inte hemma. Men vi sökte samtidigt av bostaden och pratade med grannar när vi ändå var där, säger Blixter.

Finns det någon hotbild mot familjen?

– Det är en av de saker som vi håller på att undersöka.

Ingen person har gripits för dådet.

ANNONS