Stefan Book jobbar på ett konsultföretag som har påtalat för Jan Hallén, rektor för Yrkeshögskolan i Mölnlycke, att en utbildning i hållbarhet behövs. Och i höst finns den.
Stefan Book jobbar på ett konsultföretag som har påtalat för Jan Hallén, rektor för Yrkeshögskolan i Mölnlycke, att en utbildning i hållbarhet behövs. Och i höst finns den.

En ny hållbar utbildning

ANNONS
|

– Trots att det pratas om hållbarhet överallt saknar många kompetens inom området, säger Stefan Book. Han arbetar för ett konsultföretag och har varit med och tagit initiativet till Yrkeshögskolans nya utbildning, eftersom han ser ett behov av personer med den här kompetensen.

– Vill du till exempel leverera till offentlig verksamhet kommer du att få frågor som handlar om hållbarhet. Men jag har mött många bolag som gissar sig fram, säger han.

Från och med i höst tar Yrkeshögskolan i Mölnlycke emot 35 studenter som efter utbildningens slut kan titulera sig hållbarhetssamordnare. Utbildningen är en webbaserad distansutbildning på halvtid.

ANNONS

– Bedömningen är att utbildningen leder till jobb. Som håll­barbetssamordnare kan du arbeta inom både offentlig förvaltning och privat sektor, säger Jan Hallén som är rektor på Yrkeshögskolan i Mölnlycke.

Hållbarhet beskrivs ofta utifrån det ekologiska, ekonomiska och sociala perspektivet.

– Men det är långt ifrån tillräckligt för att utveckla en verksamhet på ett sätt som driver en hållbar framgång. Hållbarhet handlar om att utveckla sin roll i samhället, vad man vill och ska ta ansvar för. Man behöver se en verksamhet som ett system, på samma sätt som man behöver förstå en motor som ett system för att kunna utveckla den, exempelvis minska bränsleförbrukningen, få mer kraft i den eller både och, säger Stefan Book.

Det finns flera utbildningar som tar upp frågor kring hållbarhet i dag, men enligt Jan Hallén och Stefan Book är den här utbildningen unik.

– Det här är en praktisk utbildning för dem som jobbar i industrin, säger Stefan Book.

Varför finns behovet av en sådan här utbildning nu?

– Behovet av hållbarhet har funnits i alla tider, men människan har inte respekterat eller förstått hur man ska agera för att ta sitt ansvar. I dag ser vi det som vårt ansvar. Och nu det finns det förutsättningar, som en väl utvecklad teknologi, säger Stefan Book.

ANNONS

Erbjuder utbildningar inom bristyrken i samarbete med högskolor och näringsliv.

Måste godkännas av myndigheten för Yrkeshögskolan.

Yrkeshögskolan i Mölnlycke ägs av Härryda kommun.

Utbildningar som startar i Mölnlycke i höst:

Hållbarhetssamordnare

Säkerhetssamordnare

Löne- och ekonomikonsult

Lönespecialist

Säljare- och marknadsförare B2B

ANNONS