Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var ingen medeltida husgrund som arkeologerna hittade i närheten av Fagervallens fotbollsplan i Hindås. Det handlade i stället om ett stenröse. Vid platsen hittades även hästskor, knappar, tegel och glas från 14- eller 1500-talet.

En helt vanlig stenhög...

Det medeltida huset visade sig vara en stenhög. Ett konstaterande som tog två år att komma fram till. För lång tid anser Härryda kommun.

- Jag är rätt luttrad vid det här laget, men vi har framfört till länsstyrelsens ledning att varje process tar för lång tid, säger Lennart Dahlberg, stadsarkitekt i Härryda kommun.

För två år sedan beslutades om en arkeologisk undersökning på den plats i Hindås där en idrottshall, förskola och ett 50-tal bostäder ska byggas. I höstas stod det klart att en mer fördjupad undersökning skulle göras. Arkeologerna trodde då att de funnit rester av en husgrund daterad sen medeltid.

Nu är utredningen klar. Den visar att det inte alls rörde sig om någon husgrund, utan ett stenröse bestående av prydligt upplagda stenar som lagts dit sedan åkermark röjts upp.

- Vi öppnade inte upp hela ytan från början. Då såg det ut som en husgrund, men det visade sig vara en stenlagd yta som blivit uppkörd de senaste åren av skogsmaskiner, säger arkeologen Mattias Öbrink.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

- Jag tror inte det. Det är väldigt svårt att veta svaren i arkeologi innan hela undersökningen är genomförd och den första görs alltid på en begränsad yta.

I Härryda kommun har arkeologiska undersökningar tidigare inte varit så vanliga. De senaste tre åren har dock sex stycken genomförts, varav två i omfattande skala. Den nu aktuella i Hindås, samt vid Slamby mellan Mölnlycke och Landvetter där en av- och påfart ska byggas till riksväg 40.

- Vi har haft en fruktansvärd otur helt enkelt. Det har tagit väldigt lång tid och på sikt påverkar det här kommunens utvecklingsområden, säger Lennart Dahlberg.

Eivind Claesson, antikvarie på länsstyrelsen har en annan syn på saken.

- Det är hela planprocessen som tar lång tid. Vi propagerar hos kommunerna att komma in tidigt för att göra utredningar. Det är en komplicerad process och jag kan förstå om de upplevs krångliga. Klart vi kan slimma våra handläggningstider, men vi har också ett regelverk att följa, säger han.