Sistaårseleverna på Aranäsgymnasiets estetiska program.
Sistaårseleverna på Aranäsgymnasiets estetiska program.

En föreställning om att alla räcker till

ANNONS
|

Ända sedan skolstarten i augusti förra året har eleverna arbetat med musikteatern som har premiär nu på tisdag. Manus, koreografi, sångtexter och musikarrangemang har utvecklats tillsammans med fyra lärare.

Den gångna veckan har inneburit ett extra intensivt schema för alla inblandade med repetitioner mellan 9 och 17 på Kungsbacka Teater.

– Det är fantastiskt roligt att vi snart är där. Det går jättebra och vi har mycket under kontroll. Det är skönt för då kan man slappna av lite, säger Alice Nordström.

Hon är en av totalt 17 elever som kommer att medverka i "I'll be Beck". Inspirationen har de hämtat från den populära filmen Shrek, men här förekommer inga träsktroll och huvudpersonen är i stället en utstött kille vid namn Beck.

ANNONS

– Jag tror att många kommer känna igen sig. Men vi har gjort en egen tolkning som utspelar sig på 1920-talet med lite drag från nutid, säger Alice Nordström.

Budskapet som tredjeårseleverna vill förmedla till andra ungdomar genom föreställningen är att man duger som man är. Med tanke på den press som många unga känner i dag tycker Alinde Ljungberg, en av aktörerna, att man har träffat rätt med "I'll be beck".

– Verkligen. Vi var många som var överens om budskapet, att man ska få vara precis som man vill och bli älskad för det. Man ska stå upp för den man är.

Att esteteleverna på Aranäsgymnasiet uppför en musikteater under det tredje och sista året är en tradition som har funnits sedan det estetiska programmet startade för cirka 20 år sedan. Åsa Peterson är teaterlärare och har varit med varje år.

– Det är en väldigt trevlig tradition som vi har. Jag tycker det är viktigt att vi jobbar heltid med det här i två veckor och att det inte blir så snuttifierat som så mycket är i dag.

ANNONS

Har allt gått bra hittills?

– Ja. Vi brukar vara runt 40 elever men i år är vi inte lika många, något som underlättar. De har haft väldigt mycket idéer.

Premiärföreställningen sker på tisdag. Därefter väntar ytterligare sex framträdanden fram till fredag - på förmiddagarna för eleverna i kommunens alla skolor, från årskurs 6 och uppåt, och på kvällarna för allmänheten.

– Ofta kommer gamla elever tillbaka och tittar, säger Åsa Peterson.

Och att de nuvarande eleverna är taggade på att få visa upp vad man arbetat med under nästan ett halvår råder det inget tvivel om.

– Det är lite pirrigt, men det ska bli otroligt roligt. Det finns inget bättre än att stå på scenen och göra det man älskar, säger Alice Nordström.

Fakta: Sju föreställningar under veckan

Föreställningen "I'll be Beck" kommer att framföras på Kungsbacka Teater totalt sju gånger den kommande veckan. På tisdag, onsdag och torsdag klockan 19 finns chansen för allmänheten att ta sig en titt. Utöver det väntar fyra fullsatta föreställningar för Kungsbacka kommuns alla skolungdomar från årskurs 6 och uppåt.

ANNONS
ANNONS