Lars Hamberger fyller Råda Säteri med sina målningar.
Lars Hamberger fyller Råda Säteri med sina målningar.

En annan sida av professorn

ANNONS
|

Lars Hamberger kommer vant utsläntrande från köksregionen på Råda Säteri och hälsar välkommen. Man kan förmoda att han är väl hemmastadd där. De senaste tolv åren har sonen Pär tillsammans med sin fru Helena stått för driften av restaurangverksamheten på Säteriet. Nu ska de dock sälja. Tråkigt, tycker Lars, som även bor på Säteriet i en angränsande byggnad tillsammans med sin fru.

- Men jag kan ju inte säga att "hör här, nu hade vi i familjen tänkt oss att...".

Fick låna ateljé om de målade bra

Han kan ju inte göra som sin pappa. För Lars drömde redan som ung om att bli målare, men han fick inte. Pappan, som var läkare på Sahlgrenska, hade vägen utstakad för Lars och hans två bröder. Att studera medicin var det enda acceptabla, och så blev det. Då hjälpte det inte att Lars till och med kom in på Valands konstskola.

ANNONS

- Jag träffade konstnären Jan Håfström under gymnasietiden och vi brukade måla tillsammans. Till skillnad från mig fick Jan bli konstnär och vi fick emellanåt låna hans pappas ateljé. Men han hade krav på oss, målade vi tillräckligt bra fick vi vara i ateljén gratis, dög det inte fick vi betala!

Så i stället för Valand blev det läkarutbildning med inriktning på fysiologi och en massa års forskning på råttors sexualliv.

- På den tiden var ju den växande världsbefolkningen den stora framtidsfaran, förklarar Lars.

Efter att han doktorerat var det dock lite svårt med tjänster för fysiologer så det blev klinisk verksamhet i alla fall, och det som närmast låg till hands var gynekologi. När sedan det första provrörsbarnet föddes i England 1978 kom Lars fram till att det också kunde vara en personlig tragedi att inte kunna få barn. Därför kom han paradoxalt nog att i stället bidra till den växande mänskligheten.

Under hans ledning introducerades In Vitro Fertilisering, IVF, eller provrörsbefruktning på vardagssvenska, i Sverige och 1982 föddes det första IVF-barnet i Norden.

Sen har det bara rullat på, med professur, förfinande IVF-tekniker och en lång rad företag. Men måleriet har hela tiden följt honom, ett måleri som man inte mer än undantagsvis kan känna igen läkaren Lars Hamberger i. Det lever sitt eget liv och motiven spänner över allt från landskap och människor till betraktelser och tolkningar av tidsandan.

ANNONS

- Måleriet har varit min avkoppling, förklarar han.

Ett barn blir till kommer ut i Kina

Konstnärligheten tog sig dock även andra uttryck. Samarbetet med fotografen Lennart Nilsson har varit omfattande.

- Det var egentligen Lennart som fick in mig på IVF-tankarna. Han ringde upp mig 1979 och frågade om inte vi också hade IVF-projekt på gång i Sverige. Sedan kom vi att göra film tillsammans, bland annat Livets mirakel, som vi fick en Emmy för.

Men störst framgång fick nog radarparet med bokklassikern Ett barn blir till.

- Lennart hade redan tidigare gjort en version av den och ville att vi skulle göra om den tillsammans. Jag krävde att den skulle heta något annat, men Ebbe Carlsson, ja just det, den Ebbe Carlsson, som då var förläggare på Bonniers, hävdade bestämt att Cocacola knappast byter namn bara för att ingredienserna ändras en smula. Och så fick det bli.

Fem år tog det att göra boken, som blev en braksuccé. Första versionen sålde i två miljoner exemplar och översattes till 18 språk. Och än är det inte slut. I år kommer boken även ut i Kina, nu översatt till mandarin.

- Man kan säga att samarbetet med Lennart blev en kompensation för att jag inte fick måla, säger Lars.

ANNONS

Har du någonsin ångrat att du inte blev konstnär?

Ja, kommer det tveklösa svaret, på väg upp till andra våningen på Råda Säteri där Lars äntligen har förverkligat en gammal dröm - en egen utställning. Drygt 80 verk har fått plats och varje ledig väggyta har tagits i anspråk. Det är målningar från de tidiga tonåren fram till dagens datum och under ett flertal verk lyser gröna pluppar.

Du har visst många spekulanter?

- Nej, nej, nej! Jag har inte sålt en enda tavla, och ska inte göra det heller. Prickarna visar bara vilka tavlor som ingick i den utlottning vi hade på vernissaget, förklarar Lars.

- Fast min son sa att " Pappa hoppas egentligen att det ska komma en rik ryss och köpa allt för fem miljoner"!

- Nej, jag har tänkt att gå till historien som den ende konstnär som inte sålt en enda tavla.

Framtiden då, vad händer nu?

Ja, målandet kommer han att fortsätta med, och nyligen öppnade han två nya företag på webben, Internetsjukhuset som erbjuder läkarbesök på distans samt Sportheart vars affärsidé är att göra hjärthälsokontroller på idrottande ungdomar.

- Och för bara två veckor sedan ringde Lennart Nilsson upp igen. Han började prata om en ny bok tillsammans. Merparten av hans bildmaterial har ju aldrig publicerats. Så vi får väl se...

ANNONS

ANNONS