Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mia Safar, Laila Ljungberg, Lisa Carlsson jobbar som frivilliga i köket men de försöker sitta ned och prata med gästerna. Bild: Martina Liljedahl

En öppen dörr till gemenskap

Utrustade med en liten vagn och några kaffetermosar har diakonen och församlingspedagogen i Lerum gett sig ut för att möta människor i vardagen. För att svara upp mot behovet av samtal och gemenskap som visat sig öppnade nyligen kaféet Källan.

I köket i Aspenäs kyrka har Laila Ljungberg, Lisa Carlsson och Mia Safar förberett smörgåsar, kaffe och te. Just i dag har Mia Safar dessutom bakat.
– Jag stötte ihop med Helena i går och hon erbjöd mig att komma hit. Det har varit jättetroligt, säger Mia Safar.

Alla som arbetar i kaffet är frivilliga och ställer upp när de vill och kan. För Laila Ljungberg som är nyinflyttad från Borås har det varit ett sätt att lära känna nya människor.
– Vi har blivit ett bra lag som har trevligt ihop, säger hon. 
Lisa Carlsson var för flera år sedan med i kören men har inte haft kontakt med kyrkan sedan dess. Men när hon såg församlingspedagogen Susanne Lindström vid kyrkvagnen gick hon fram och hälsade. 

Kyrkvagnen är just Susanne Lindströms idé och kom till för att möta människor som inte är aktiva inom Svenska kyrkan. Även om hon och diakonen Helena Bjurulf informerar om församlingens verksamhet så är det samtalet som är i fokus - att vara medmänniska. 
– Vi vill vara mitt i vardagen där människor rör sig. Det är också ett sett att vara församling, säger Susanne Lindström.

Sedan januari förra året har de varannan tisdag stått på tre olika platser i kommunen, Bagges torg, lekplatsen vid Aspen och stationen. Allt från ungdomar till barnfamiljer, nyanlända och pensionärer har kommit fram.
– Vi upplever att det finns ett behov att prata. Vi får alla möjliga frågor från någon som undrade över kyrkogården till en ensamstående mamma med tre barn som frågade vad hon kan få för stöd av kyrkan. Det kan också vara människor som är i sorg och vill ha någon att prata med, säger Helena Bjurulf. 

Erfarenheten från kyrkvagnen visar också att det finns många som vill hjälpa till på något sätt, men som inte aktivt skulle söka upp kyrkan och ställa frågan.
– Jag hade ett nyinflyttat par här. Mannen frågade vad han skulle kunna bidra med och jag föreslog att han skulle bli värd på ett äldreboende och det kunde han tänka sig, säger församlingspedagogen Susanne Lindström.
– Vi måste våga fråga mer. Jag tror alla människor har ett behov att vara behövda, konstaterar Helena Bjurulf. 

Via vagnen har pedagogen och diakonen fått frivilliga till det nyöppnade kaféet i Aspenäs kyrka som Helena Bjurulf tagit initiativ till. Här träffar GP Kim Mastersson, Stig Andersson, Kjell Stenman och Monika Åhlen som har kommit för att fika. De känner inte varandra sedan tidigare men de slår sig ändå ned vid samma bord och börjar prata. 
– Det finns mycket kärlek och värme här, säger Kjell Stensson och Kim Mastersson håller med. När hon första gången steg över tröskeln och hörde rösterna inifrån kaféet blev hon varm i kroppen, berättar hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.