Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kjell Bergenholtz

En åklagare med brett register

Kammaråklagare, politisk ordförande, idrottsledare, har spelat piano i två orkestrar. I över femtio år har Kjell Bergenholtz varit en kändis i olika roller i Borås.

Kammaråklagare, politisk ordförande, idrottsledare, har spelat piano i två orkestrar. I över femtio år har Kjell Bergenholtz varit en kändis i olika roller i Borås.
Till allt detta kommer också projektet Nostalgi med kläder och musik där han på synt ackompanjerar hustrun Käthe när hon elegant mannekängar och visar upp egna sparade kläder från 50- och 60-talet.

Trots att Kjell och hustrun Käthe hunnit en bit upp i senioråldern uppvisar paret inga som helst tecken på någon form av nedtrappning. Den nostalgiska klädtrippen mottogs med stormande applåder av en tacksam publik vid föreställningen på stadens Textilmuseum.

Kjell, lugn som en filbunke inför framträdandet, slår sig ned och börjar berätta om sitt liv. Han är smålänning till börden. Född i Ljungby och hamnade via Växjö i Göteborg vid elva års ålder.
Studenten tog Kjell 1955 på Hvitfeldtska läroverket. Sedan följde juridikstudier på Stockholms högskola.
– Därefter fick jag mitt första arbete som landsfiskalassistent 1961 i Borås. Det var början till en livslång bekantskap med stan. Arbetet var som en länsstyrelse i miniatyr. Jag jobbade som polischef, åklagare och kronofogde och hade dessutom vigselrätt. Det sistnämnda minns jag särskilt väl. En lördag eftermiddag under en varm sommardag i början av 60-talet hade ett par bestämt sig för att ingå i det äkta ståndet och då fanns det ingen annan än jag tillgänglig som hade rätt att utföra en borglig vigsel. Jag var 28 år och vigselakten skedde hemma i bostaden, berättar Kjell och ler vid minnet av händelsen.

1965 skedde en omorganisation av verksamheten och Bergenholtz ställdes inför valet att välja befattningsområde.
– Kronofogdearbetet valde jag genast bort. Det passade helt enkelt inte mig. I stället fastnade jag för åklagarämbetet. Och det har jag aldrig ångrat.

Av alla uppdrag minns Kjell Bergenholtz särskilt ett mål där den legendariske advokaten Henning Sjöström kom till Borås för att försvara en klient. Det var två bröder som anklagades för att ha hälat ett antal smycken.
– Henning gillade som bekant publicitet och uppskattades ofta av media. Han uppenbarade sig i Rådhuset iförd en uppseendeväckande vargpäls. Den drog till sig fotografernas uppmärksamhet när Sjöström gjorde sin entré.
Men Sjöström förlorade målet och bröderna dömdes.

Ett annat mål Kjell Bergenholtz kommer ihåg handlade om en kvinna som arbetade på ett apotek i Ulricehamn och som blev beskjuten utanför sin arbetsplats när hon var på väg hem.
– Här måste jag säga att polisen i Ulricehamn gjorde ett bra jobb. De lyckades snabbt spåra upp den skyldige. Det var en psykiskt sjuk man som nekats den medicin han ville ha inne i apoteket.

Musiken har alltid legat Kjell varmt om hjärtat. Under uppväxten spelade både hans mamma och pappa instrument hemma. Kjell var inte mer än fem-sex år när han första gången satte sig framför pianot. Och det instrumentet har sedan följt med honom. Under tiden på Hvitfeldska bildades Kjell Sugar Bergenholtz kvartett och det bandet spelade ofta på skoldanserna i Göteborg.
– När jag flyttade hit till Borås var det första jag gjorde att köpa ett piano på avbetalning. Det hade varit svårt att leva utan musik.

I dag är Kjell med i två olika orkestrar. Storbandet Goodie Swingers i Bollebygd och dixieland-bandet City Hall Stompers.
– Det sistnämnda började jag i för trettio år sedan när vi spelade på Stadshuset i Borås. I dag brukar vi lira i stans omnejd. Min favoritlåt är Hoagy Carmichaels Georgia on My Mind från 1930 som Ray Charles sjöng in och lyckades nå Billboard-listan med 1960.

Även sport har alltid varit ett av de stora intressena. Kjell Bergenholtz svingade ordförandeklubban i IK Ymer åren 1990-1997. Föreningen hade då nio olika grenföreningar – alltifrån damhandboll till cykel, boxning och skidor i klubben där Harry Snell, världsmästare på cykel 1948 i Valkenburg i Nederländerna, kanske är det allra mest känd namnet genom historien.
Det mesta och kanske också värsta minnet av sin ordförandetid fick Kjell Bergenholtz när Ymer och tre andra klubbar i Borås skulle anordna skid-SM 1993.
– Snön lyste med sin frånvaro. Vi gick och hoppades på ett under i sista stund men det uteblev så alltsammans flyttades upp till det då mera snövänliga Örnsköldsvik. Det var både en besvikelse och en pärs.

Under fotbollssäsongen är Kjell ofta en besökare på Borås Arena när Elfsborg spelar sina allsvenska hemmamatcher. I kväll spelar förresten Elfsborg mot Hammarby i årets första allsvenska hemmamatch. I år hoppas Kjell på en placering bland de tre främsta för Elfsborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.