Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Emma – en eldsjäl som hyllar laget

Emma Snelder från Onsala är nominerad till Året Eldsjäl – Integration. …– Jag gör ingenting ensam, det är så många som gör gott i klubben.

Under flyktingvågen 2015 kände Emma Snelder att hon ville göra något. Så hon förslog att volleybollklubben Westan skulle bjuda in ensamkommande ungdomar till träningarna.
– Idrott är väldigt bra för att kunna komma in i ett sammanhang och in i samhället. Så vi började ringa runt till boenden, både privata och kommunala. Vi sa: kom och testa.

Och nu, två år efter den stora flyktingströmmen, är det många killar och tjejer som tränar med Kungsbackaklubben. 
– Jag tycker att det är viktigt med krav och att visa att man tror på dem. De är väldigt kapabla, de har tagit sig till Sverige. De mår bra av att känna att någon förväntar sig något av dig, de växer från grunden. Man ska inte se varandra som offer.

Då det hittills kommit många killar tycker Emma Snelder att det är viktigt att se tjejerna. Därför har hon startat ett lag med enbart tjejer.
– Det är viktigt att tjejerna får vara tillsammans.  De är ambitiösa, de är så himla roliga på andra sätt.

I dag jobbar Emma Snelder halvtid som hälsopedagog i Kungsbacka kommun. Hemma har hon tre döttrar, tre ensamkommande killar och en man.

Hur hinner du?
– Jag gör väldigt mycket, jag vet inte hur jag hinner, jag har tre ensamkommande ungdomar hos mig. Vi skrattar mycket men det är mycket frustration och kulturkrockar, men all glädje väger upp. Vi lär oss hela tiden och jag ser på mina barn hur de utvecklas. Min man är från Holland så vi har alltid varit konstiga, säger hon och skrattar.

Emma Snelder känner en ödmjukhet och en tacksamhet över att ungdomarna kommit in i familjens liv. Men när det gäller pojkarnas framtid vet Emma Snelder inte vad som händer och hon fasar inför att de kanske kommer att skickas tillbaka till sina hemländer.
– Det är en fruktansvärd skräck. Du vet att du kommer att gå sönder men jag får träna på det här och även bygga upp en framtid och hjälpa dem. Precis som vi hjälper våra barn att bygga en framtid.

Hon försöker ge pojkarna verktyg och lära dem att skriva cv. Hon lär dem saker som skattesystemet, är med på möten med socialtjänst och migrationsverket, förklarar hur saker och ting hänger ihop. Hon säger att hon om 30-40 år vill kunna titta tillbaka och säga att hon gjorde något.
– Det som händer i Sverige nu är det största i historien. Jag gjorde något, jag blev en språkvän, jag hälsade på någon, jag bjöd in någon till middag. Det är många som aldrig varit hemma hos en svensk familj. Det är så lite som behöver göras, men det gör stor skillnad.

Hur känns det att vara nominerad till Årets eldsjäl?
– Visst är det fantastiskt, men jag gör inget ensam, det är så många som gör så gott, jag hade inte varit något om inte styrelsen ställt upp.