Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Elva nya linjer på Landvetter Airport

Landvetter Airport är just nu rena magneten för flygbolagen. Ryanair satsar på ny direktlinje till Malta. Ytterligare tio linjer har öppnat ut i världen.

– Det är jätteroligt att Ryanair satsar på Malta, trots de utmaningar vi har med flygskattefrågan som kommer att påverka deras val av etableringar av linjer, men just nu finns det en bra efterfrågan på Malta, säger Charlotte Ljunggren, flygplatschef på Landvetter Airport.

Det är inte bara västsvenskar och göteborgare som vill flyga till Malta, minst lika många malteser är sugna på att komma hit på möten, mässor och kongresser. För det måste finnas ett ömsesidigt stort intresse från resenärerna på båda destinationerna för att nya linjer ska starta.

I fjol slog Landvetter Airport rekord med 6,4 miljoner resenärer. Inget tyder på att det minskar.
– Vi har en enorm tillväxt. Vi har ökat med fyra procent per år. Ökningstakten framåt gör att vi kommer att vara uppe i åtta miljoner resenärer 2025, i stället för 2031. Det gör att flygbolagen tycker att det är intressant att etablera sig här, säger Charlotte Ljunggren.

Stor ökning på Östeuropa och Baltikum

Bara under juli och augusti ökade Landvetter Airport med tio procent för respektive månad, jämfört med samma tid i fjol.
Och under året har ett Landvetter Airport fått tio nya flyglinjer – och det är stort tryck från Östeuropa och Baltikum. Vägen till Vilnius, Tallinn, Riga, Warszawa och Krakow är nu öppen.
– Västsverige går otroligt bra med ett starkt näringsliv och ungdomar som pluggar på universitetet, och västsvenskar har gått om pengar och unnar sig kortsemestrar i större utsträckning än tidigare. Samtidigt har vi ett mångårigt samarbete med arbetskraft från Polen där man i dag också har bättre ekonomi och de reser hit, säger hon.

Landvetter Airport fyller 40 i år och har byggt ut ankomsthallen för att kunna möta det växande antalet resenärer. 
132 miljoner resenärer har passerat genom flygplatsen sedan 3 okt 1977 när Landvetter Airport öppnade.

Spanien är ett av västsvenskarnas älsklingsmål – så ock i augusti i år där antalet resenärer till Malaga ökade med 13 500 resenärer. Största utrikes destinationsland blev Tyskland som ökade med 12 procent genom en ökad kapacitet för Air Berlin, German Wings och Czech Airlines.

I bildspelet ovan kan du se alla nya destinationer från Landvetter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.