- Det är dessvärre väldigt få tjejer som håller på, säger Elin. När vi sätter ihop laget brukar vi få plocka in folk från Danmark, Tyskland, Norge och England.
- Det är dessvärre väldigt få tjejer som håller på, säger Elin. När vi sätter ihop laget brukar vi få plocka in folk från Danmark, Tyskland, Norge och England.

Elin har blick för paintball

Det är bara 25 år sedan som paintball beskrevs som ”krigshets” och ”galenskap” och debatterades i direktsända tv-program. I dag är det en tuff, legitim och accepterad sport. Elin Löfberg, 36, är dock fortfarande en av ganska få tjejer som tävlar på elitnivå.

ANNONS
|

Det fanns en tid då Siewert Öholm gjorde debattprogram i tv där människor förfasade sig över allt mellan himmel och hårdrock.

Visst hamnade paintball i skottgluggen då också och argumenten haglade som färgkulor i tv-studion. Men likaväl som hårdrocken i dag knappast upprör någon, gör knappast paintball det heller.

– Men sporten blev faktiskt inte laglig förrän 1992, säger Elin Löfberg från Trollhättan, som testade paintball första gången 1997 och sedan tog upp intresset igen på allvar 2005.

– Nu har jag tävlingsspelat sedan 2007, berättar hon.

Från början härstammar paintball från USA, där utrustningen plockades fram för att märka boskap och för att märka träd inom skogsindustrin. Än i dag kallas de vapen som paintballspelarna använder för markörer.

ANNONS

– Men till vardags säger vi ändå vapen eller picka, skrattar Elin, som tillsammans med sitt lag placerat sig på pallen i SM och vunnit flera tävlingar mot internationellt motstånd.

USA är fortfarande överlägset störst inom sporten, här finns flera professionella ligor och till och med paintball-college. Men även i Tyskland, Frankrike, Ryssland och på sina håll i Asien är sporten relativt stor. Sverige har de mest framgångsrika utövarna om vi bara ser till Norden.

Det finns flera olika discipliner och grenar inom sporten, som bedrivs inomhus och utomhus med färgkulor eller gummikulor.

– Skogspaintball är vanligast bland amatörer, det liknar ändå krig litegrann, om vi ska gå tillbaka till Siewert Öholm. Men vi som tävlar sysslar mest med speedball, där det handlar om att ta sig igenom en bana, skydda sig vid utplacerade värn, plocka bort motståndarlagets spelare och nå fram till en flagga eller en tryckknapp som de skyddar på sin planhalva.

Gör det inte ont att bli träffad?

ANNONS

– Jo, det kan det göra, ungefär som en snärt av en handduk. Men du är så fullpumpad med adrenalin att du egentligen inte känner något. Men visst kan man ha några blåmärken på kroppen efteråt.

– Men säkerhetskraven är hårda och domarna är tuffa om någon inte följer de strikta reglerna.

Men man har skydd, eller?

– Inte så mycket ändå. Masken som täcker ansiktet så klart, armbågsskydd och knäskydd och lite vaddering i tröjan. Men det får inte bli för klumpigt heller, man kan inte kuta runt med hockeyutrustning…

Är utrustningen dyr?

– Jodå, ett vapen kostar runt 15 000 inklusive lufttanken, maskerna en tusenlapp och en låda med 2 000 kulor går på 400 kronor. Och det går åt en del kulor, vapnet sprayar i väg 10 stycken i sekunden, 20 lådor på en tävling är inget ovanligt …

ANNONS

– Och det finns ju inga prispengar direkt, i bästa fall brukar man kunna få tillbaka anmälningsavgiften.

Spelarna i laget har olika roller, ungefär som i bollsporter, anfall och försvar. Elin Löfberg – som till vardags reser runt i Göteborgsområdet för en firma som servar och hyr ut akvarier – är försvarsspelare, är den som håller koll på motståndarna och ser till att hålla sina lagkamrater ”vid liv”.

Elin brukar träna i Falköping minst en gång i veckan. Då kör hon tillsammans med sin sambo sedan tio år, Fredrik Ferdinandsson, också i Sverigetopp, och de andra killarna i Mash Paintball. Hennes eget lag, Fat Ladies Charms, har det just nu lite tunt.

– Det är dessvärre väldigt få tjejer som håller på, säger Elin. När vi sätter ihop laget brukar vi få plocka in folk från Danmark, Tyskland, Norge och England. Men jag tror det kommer att ordna sig till i vår, när säsongen drar i gång på allvar.

ANNONS