Elevers framtida torg i Alingsås vann priset

ANNONS
|

I ungefär tre veckor har eleverna i årskurs fyra och fem på Vittra Gerdsken arbetat med teknikutmaningen som en del av undervisningen. Grupper om fyra har fått fundera på Stora torgets utseende år 2019 och utgått ifrån handel, nöje och miljö. Skisser har skalats upp till modeller som sedan lämnats in till tävlingen.

– Flera grupper gjorde sina skisser i Minecraft men inte det vinnande bidraget, berättar läraren Hanna Helmer-Axelsson som tillsammans med Monica Fredriksson ansvarat för projektet.

Jonatan Lewin, Cazper Järnström, Amanda Greb och Jemima Skoog i årskurs fyra, vars modell vann tävlingen, berättar att de först och främst ville få bort dagens parkering.

ANNONS

– Den är så tråkig men samtidigt är det många som ställer sig där, säger Jemima Skoog.

Lösningen blev ett parkeringshus under torget med plats för ett Laserdome vid sidan om. Själva torget ska vara en plats för alla åldrar med mer färger, fler träd och gröna inslag.

– Vi vill ha en trivsam miljö. Det ser ut som det har gjort i nästan 400 år, vi vill ha det grönare, säger Jonatan Lewin.

Där ska finnas två studsmattor så det inte blir för lång kö. I mitten ska bysten av Jonas Alströmer bytas ut mot lägerplats. Korv och hamburgare för grillning ska kunna köpas i handelsbodarna bredvid.

– Statyn är så tråkig. Den borde stå vid hans grav, tycker Amanda Greb.

ANNONS

Gruppen vill ha flera soptunnor så det inte blir skräpigt. I de färgglada bodarna med utbud året om ska det finnas Frozen yoghurt, godis och chokladfontän.

– Vi tänkte först typ Liseberg, att ha den storleken på handelsbodarna, förklarar Jonatan Lewin.

123 bidrag kom in till årets upplaga av tävlingen. Första priset delades ut i Rådhuset tidigare i veckan och eleverna ska använda prispengarna på 5 000 kronor till något gemensamt. Troligtvis blir det en klassresa i femman.

– Det är en härlig ära och jag är väldigt stolt. Först fick vi reda på att det var 52 bidrag, sedan 80. Sedan när vi fick pris fick vi höra att det var 120 stycken med. Och vi vann, säger Jonatan Lewin.

Parkeringen under torget gillades av tävlingsjuryn och det temat återkom bland de inskickade bidragen. Om kommunen inte använder gruppens idéer blir de i alla fall inte besvikna.

ANNONS

– Vi blir inte så jättebesvikna. Det har varit ett roligt projekt. Och de får inspiration, säger Jemima Skoog.

FAKTA: Stora Teknikutmaningen

• Stora Teknikutmaningen i Alingsås genomförs av Alingsås kommun för andra året i rad.

• 123 bidrag kom in i år och uppgiften var att ge sin vision av hur Stora torget kan göras om till 2019.

• Jonatan Lewin, Cazper Järnström, Amanda Greb och Jemima Skoog från Vittra Gerdsken vann med sitt bidrag. Hedersutmärkelser gick också till Noltorps särskola årskurs 4-5 , Kullingsbergsskolan årskurs 5 och Nolby årskurs 5 grön.

ANNONS