Karl Aadland, Viktor Bengtsson, Ella Winsnes och Klara Granwe ser fram emot att åka till amerikanska Arkansas och tävla med sin legorobot och idén om att träna med VR-teknik i rymden. Bild: Lisa Henricson
Karl Aadland, Viktor Bengtsson, Ella Winsnes och Klara Granwe ser fram emot att åka till amerikanska Arkansas och tävla med sin legorobot och idén om att träna med VR-teknik i rymden. Bild: Lisa Henricson

Elevernas VR-idé tog dem vidare till final i USA

Elever på Hedeskolan kom på idén om att använda virtual reality för att göra livet enklare för astronauter i rymden. Nu har laget gått vidare i den internationella tävlingen First Lego League och ska snart tävla i USA.

ANNONS
|

Den teknik- och naturvetenskapliga tävlingen har olika teman varje år och den här gången handlar det om rymden. Tävlingen innehåller olika moment där eleverna ska hitta ett problem, forska kring det, ta fram en innovativ lösning och marknadsföra den.

Laget Spacebots på Hedeskolan, som består av tolv elever från sjuan, åttan och nian, ville forska kring astronauters träning och hur de mår psykiskt under en rymdexpedition.

– Vi ville veta mer om hemlängtan och ensamhet som man kan uppleva om man är borta så länge. Bland annat intervjuade vi psykolog och läkare och mejlade frågor till Christer Fuglesang, berättar Karl Aadland.

ANNONS

De fick bland annat reda på att astronauter behöver cykla på träningscykel två timmar varje dag för att behålla musklerna, som inte används på samma sätt i rymden. Laget kom då på idén att koppla ett par VR-glasögon, som visar miljöer från jorden, till träningscykeln så att astronauterna får upplevelsen av att cykla runt hemma. De skapade en prototyp och kontaktade företag, som visat intresse av att bygga den.

Förutom forskningsdelen innebär First Lego League, FLL, att lagen ska programmera en legorobot som de även ska tävla med. Karl Aadland, som var med i tävlingen även förra året, visar hur roboten kan utföra olika moment på en bana.

– Att jobba med det här har gett mig ett stort teknikintresse och det hade känts tomt utan det här. Vi har lagt ned mycket tid på kvällar och helger, det har blivit som ett fritidsintresse säger han.

De andra i laget håller med om att de lärt sig mycket genom arbetet, både programmering och forskning men också marknadsföring och att prata inför många människor. Även lärarna Angela Emanuelsson och Hanna Sundberg betonar att eleverna utvecklas inom flera ämnen.

– De lär sig otroligt mycket och vi vill gärna tipsa andra skolor om att vara med i tävlingen, säger Angela Emanuelsson.

ANNONS

I höstas tävlade Spacebots och ytterligare ett lag från Hedeskolan i FLL på Chalmers. Spacebots vann då det så kallade Championpriset och gick vidare till en skandinavisk final i Oslo. Även där gick det bra, laget vann pris för sin marknadsföring och ska nu, som enda skandinaviska lag, tävla i en av världsfinalerna i Arkansas, USA.


–Det är jättestort att bli utvald till det här, säger Angela Emanuelsson som också leder laget.


Fram till finalen i maj har laget en hel del att jobba vidare med. De ska bland annat översätta allt material till engelska och samla in pengar till resan.

– Vi behöver också förbereda en ny monter, utveckla forskningen och kontakta fler rymdföretag, säger Klara Granwe.


Att medlemmarna i laget är bra på olika saker lyfter eleverna fram som en stor styrka. Arbetet med tävlingen har också gjort gruppen sammansvetsad.

– Vi var lite blyga i början, men nu har vi blivit tajtare. Det ska bli jättekul att åka till Arkansas, säger Klara Granwe.

First Lego League

  1. En internationell tävling med syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap som riktar sig till barn och ungdomar.
  2. Arrangeras i 80 länder världen över och cirka 40 000 lag deltar.
  3. Över 900 lag tävlar i Skandinavien och i finalen i Arkansas deltar cirka 70 lag.
  4. First Lego League växte fram i ett samarbete mellan organisationen First (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) och Lego Company. Första tävlingen arrangerades i USA 1999.

Källa: Kungsbacka kommun och hjernekraft.org

ANNONS